Uusia kasvoja Tekesiin yritysten liiketoiminnan ja terveydenhoidon digitalisoitumista nopeuttamaan

Konkariyrittäjä Pekka Sivonen haluaa pienet ja isot yritykset yhteen kehittämään, kokeilemaan ja pilotoimaan uusia radikaaleja innovaatioita. Anssi Pulkkisen tavoitteena on saada yritykset ratkomaan terveydenhuollon kestävyysvajetta.

Digitaalisuus-alueen johtajana Pekka Sivosen tehtäviin kuuluu digitalisoitumisen myötä syntyvien tulevaisuuden suuntien ja liiketoimintamahdollisuuksien tunnistus. Hän myös vastaa Tekesin strategian rakentamisesta digitaalisuuden hyödyntämiseksi yritysmaailmassa. Pekalla on monipuolinen yritystausta muun muassa pörssiyritys Digian perustajana ja toimitusjohtajana sekä esineiden internetiin perustuvaa liiketoimintaa edistävän IndustryHackin päävalmentajana. Pekka Sivonen siirtyy Tekesiin terveysteknologian startup-kiihdyttämö Verticalista. Hän jatkaa uudessa työssäänkin yritysten mentorointia.

"Yhteistyö on kaiken avain. Team Finlandina hiomme rahoitus- ja kansainvälistymispalveluistamme suomalaista elinkeinoelämää, sijoittajia ja tutkimusta parhaiten hyödyttävän kokonaisuuden. Rakennetaan yhdessä Suomesta maailman parhaita osaajia ja kärkiyrityksiä houkuttava digibrändi. Tähän meillä on loistavat mahdollisuudet, valittiinhan Suomi viime viikolla maailman innovatiivisimmaksi maaksi suhteessa väkilukuun."

"Uskon kasvokkain jutteluun yritysten kanssa ja digitaalisuuden hyödyntämiseen ketterissä kokeiluissa ja pilotoinnissa – oli kyseessä softafirma tai konepaja kokoon katsomatta. Nykymaailmassa harvoin kannattaa enää tehdä suoraan valmista, vaan kehittää tuotetta ja toimintamallia yhdessä asiakkaan kanssa. Isot yritykset voivat kehittää uusia tuotteita ja palveluja yhdessä pienten kanssa. Vuorovaikutuksessa molemmat voivat hyötyä toistensa uusista ideoista ja muskeleista", Sivonen sanoo.

Yritykset terveydenhuollon ongelmien kimpussa tuo Suomeen hyvinvointia

"Suomalainen terveydenhuolto on liian hyvää ollakseen totta", toteaa Anssi Pulkkinen,  Tekesin uusi Hyvinvointi ja terveys -alueen johtaja.

"Kestävyysvaje on kolme miljardia euroa samalla kun terveydenhuollon infraan investoidaan kilpaa neljä miljardia. Näin betonoidaan valtava muutostarve. Potilaiden polut ja terveydenhuollon prosessit muodostavat monimutkaisen koneiston, jossa sairauden hoito on syrjäyttänyt terveyden tuotannon."

"Suomen onni on kuitenkin se, että painimme globaalien ongelmien kanssa – työikäisen väestön lihoessa ja vanhenevan väestön syöpä- ja neurologisten sairauksien lisääntyessä. Voimme ratkaista sen, mihin muuallakin kaivataan kipeästi ratkaisuja. Myös yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä on kasvamassa yksi suurimmista yhteiskunnallisista ongelmista", Pulkkinen toteaa.

"Onni on myös se, että meillä on paljon tieteen ja teknologian osaamista. Tämä potentiaali saadaan käyttöön, kun yritykset saadaan ratkomaan ongelmia. Siitä syntyy uusia vientituotteita ja suorien ulkomaisten investointien aalto. Ideoiden muuttaminen toimiviksi innovaatioiksi vaatii kuitenkin merkittävää panostusta kaupallistamiseen ja markkinointiin. Hyvä tuote ei pelkästään riitä maailmanvalloituksessa. Rohkeus lähteä merta edemmäksi kalaan on usein tarpeen."

"Koen omaksi tehtäväkseni tuoda yhteen terveydenhuollon ongelmat ja mahdollisuudet sekä niiden ratkaisijat. Uskon siihen, että kaupallinen intressi pystyy palvelemaan terveellä tavalla ongelmien ratkaisua. Kun tähän päästään, syntyy sivutuotteena merkittävää uutta kilpailukykyä, työpaikkoja ja hyvinvointia Suomeen."

Anssi Pulkkinen on koulutukseltaan proviisori ja MBA ja hänellä on pitkä kokemus lääke- ja diagnostiikkateollisuuden johtotehtävistä. Tekesiin hän siirtyy Rosche Diagnosticsin strategia- ja yhteiskuntasuhdejohtajan tehtävistä.

Yhteystiedot

Pekka Sivonen
Johtaja, Digitaalisuus
Tekes
p. 045 8950 966
pekka.sivonen (at) tekes.fi
Twitter: @pekka_finland

Anssi Pulkkinen
Johtaja, Hyvinvointi ja terveys
Tekes
p. 050 5514 509
anssi.pulkkinen (at) tekes.fi
Twitter: @anssi_pulkkinen

Lue myös: Startup-konkari Paolo Borella aloittaa startup-kiihdyttämö Verticalin johdossa (pdf)

Kuvat: Susanna Lehto, Anssi Pulkkinen

Kaj Nordgren