Tuska-korumallisto syntyi fanittamisen ja tutkimuksen yhdistelmänä

Lappeenrannan teknillisen yliopiston, LUT:n tutkijat, Ivary Vimm ja Erno Salmela kehittivät Tuska-musiikkifestivaalia varten kustomoidun design-korumalliston yhdessä Tuska-organisaation kanssa.

Vimm ja Salmela suunnittelivat fanien asemassa korut, joita he haluaisivat itse pitää ylpeästi päällään. Järkihintaisten design-korujen luominen oli tässä keskeisenä tavoitteena. Tärkeää oli myös korujen valmistaminen metallikansan tyylin mukaan raudasta ja että niissä näkyy heavy metal -symboliikkaa.

Tuska-korujen suunnittelu on LUT:lla osa laajempaa tutkimus- ja kehitystyötä, jossa keskitytään asiakkaiden osallistamiseen runsaan arvon luomiseen. Osallistamisen äärimmäisin muoto on antaa asiakkaiden itse suunnitella haluamiaan tuotteita ja palveluita, kuten Tuska-korumalliston osalta tapahtui. Lisäksi asiakkailta tullaan keräämään koruista palautetta heinäkuun alussa järjestettävästä Tuskasta.

Tuska-korujen yhteydessä tutkittiin myös runsasta arvoa. Toiminnallista arvoa Tuska-korut tarjoavat niiden oikeuttaessa VIP-asiakkaille sisäänpääsyn festivaalialueelle. Tunnearvoa koruista syntyy niiden jättäessä tapahtumasta asiakkaille muistojäljen. Tunnearvoa lisää myös se, että koruja voi tuunata Tuskassa yksilöllisiksi. Ja totta kai design-koruja voi käyttää myös festivaalin jälkeen. Koruista syntyy myös ekologista arvoa, sillä raudasta valmistetut korut tarjoavat vaihtoehdon tapahtumissa myynnissä olevalle kertakäyttöiselle rihkamalle. Korujen sosiaalinen, symbolinen ja kulttuurinen arvo taas liittyy metallikansan heimolaisuuteen, jota Tuska-korut vahvistavat. Sosiaalista arvoa syntyy myös Tuska-korujen ympärille rakennettavasta tietokilpailusta.

Vimmille ja Salmelalle koruihin liittyvä tutkimus- ja kehitystyö on ennestäänkin tuttua. Kaksikolla on sormensa pelissä myös tänä kesänä Provinssissa julkaistavassa Kalevala Korun suunnittelemassa älyrannekorussa. Kalevala Koru oli mukana v. 2013 – 2014 Tekes-rahoitteisessa Fast Coins-hankkeessa, jossa konseptoitiin ja prototypioitiin digitaalisia koruja. Yksi näistä oli älykoru musiikkifestivaalien VIP-asiakkaille ja nyt sellainen tuodaan Provinssissa markkinoille.

Lisätietoa: Ivary Vimm ja Erno Salmela (Lappeenrannan teknillinen yliopisto)

Korut viimeisteltiin käsityönä sepän perinteitä kunnioittaen aidossa ahjossa.

 

Eero Lukin