Tekesin innovaatiosetelikokeilu spurttasi kovaan vauhtiin ensimmäisellä viikolla

Tekesin innovaatiosetelin hakeminen avautui 3.10., ja ensimmäisen viikon aikana hakemuksia tuli 150 kappaletta pk- ja alkavilta yrityksiltä. Päätöksiä on tehty jo 100, joista 69 hyväksyttyjä. Myös palveluntarjoajiksi on paljon halukkaita, Tekesin listalle on ilmoittautunut satoja yrityksiä ja organisaatioita.

Suosiota kuvaa myös innovaatiosetelin nettisivun kävijämäärä. Sivukatseluja oli ensimmäisellä viikolla noin 8700 kpl, ja se oli ylivoimaisesti suosituin Tekesin sivu.

”Kova kiinnostus kertoo siitä, että nyt on reippaasti madallettu kynnystä kehitystoiminnan aloittamiseen. Seteli on mainio tuki kasvun alkuvaiheessa olevalle yritykselle”, arvioi Tekesin pk-yksikön johtaja Reijo Kangas.

Tekesin innovaatioseteli toteutetaan kustannustehokkaasti.

”Vuonna 2015 t&k-rahoituksemme hallinnointikulut olivat 4,1 %, innovaatioseteli toteutetaan vielä tätäkin tehokkaammin. Hyödynnämme asiakaskokemustamme ja olemassa olevia järjestelmiä. Lisäksi systeemi on avoin, palveluntuottajien listalle voi edelleenkin ilmoittautua ja asiakas voi valita palveluntuottajan myös listan ulkopuolelta, kunhan ehdot täyttyvät”, summaa Kangas.

Yksi ensimmäisistä innovaatiosetelin asiakkaista oli Koepala Packaking.

”Hakuprosessi oli hyvin nopea ja suoraviivainen. Neuvona muille yrityksille voisin sanoa, että mitä kirkkaammin kehityksen kohde on tiedossa, sitä ketterämmin myös hakemuksen tekemisessä pääsee alkuun, kuvaa Koepala Packakingin Janne Asikainen.

Tekesissä toivotaan, että alueelliset toimijat hyödyntävät uutta seteliä alueen yritysten kehittämisessä. Palveluntarjoajat näkevät setelin keinona tuoda pk-yrityksiä digitaaliseen maailmaan.

”Odotamme, että innovaatioseteli aktivoi kasvuhaluisia pk-yrityksiä ottamaan ensiaskeleita digitaalisten palvelujen rakentamisessa ja investoimaan kasvuun. Erityisesti pk-yrityksissä osaamista ja kykyä näihin ei juurikaan ole. Meidän palveluilla voi esimerkiksi testata markkinaa, kirkastaa idean kaupalliseksi tuotteeksi tai palveluksi, rakentaa digitaalisen kasvumallin palvelulle tai mitata kvantitatiivisesti asiakaskokemusta ja kehittää kilpailukykyä sen avulla”, kertoo Growthsettersin partner Juha Harju.

Myös Savonia-ammattikorkeakoulu haluaa asiakkaaksi uusia startup- ja pk-yrityksiä.

”On yrityksiä, jotka ovat kokeneet vieraaksi julkiset rahoituspalvelut tai niitä ei ole osattu hakea. Innovaatioseteli on erinomainen apu uusien tuotteiden tai menetelmien testaukseen ja konseptointiin. On myös yrityksiä, joilla on uusia ideoita, mutta niitä ei ilman tällaista rahoitusta lähdettäisi jalostamaan myyntiin tai tuoteaihioksi”, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun liiketoimintapäällikkö Tomi Hyttinen.

Savoniasta voi setelillä hankkia esimerkiksi testauspalveluja, kuten rakennus-, kone-, ja sähköalan mittaukset. Teollisen internetin sovellusmahdollisuuksista voidaan tehdä selvityksiä. Lisäksi Savoniasta voi hankki vaikkapa tuotemuotoilupalveluja käyttäen mm. 3D-visualisointia ja tietokonemallinnusta.

6200 € suuruisen (5000 € + alv) innovaatiosetelin kohderyhmänä ovat erityisesti pk-yritykset, jotka hyödyntävät ensimmäisen kerran innovaatiopalveluja. Kyseessä on kaksivuotinen kokeilu.

Lisätietoja:

Innovaatiosetelin tuotepäällikkö Risto Lustila, risto.lustila(at)tekes.fi, puh. 029 50 37085

Palveluntuottajille on tulossa 20.10. infotilaisuus Finlandia-talolla (myös webcast),

 

Eero Lukin