Tekes rahoittaa potilaan aivojen 3D-tulostukseen tähtäävän tutkimushankkeen Itä-Suomen yliopistossa

Itä-Suomen yliopisto ja kuusi suomalaista yritystä kehittävät Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelman projektissa kolmiulotteista biotulostusta aivosairauksien tutkimusta varten. Pyrkimys ihmisen aivojen 3D-tulostaminen on rohkea uusi avaus, sillä vastaavaa ei ole toistaiseksi raportoitu mistään tutkimuslaboratoriosta.

Projekti pyrkii ratkaisemaan kolme aivosairauksien hoidon ja diagnostiikan kehittämisen keskeistä ongelmaa: miten ihmisen aivosairautta voidaan luotettavasti mallittaa, miten hoitoon vaikuttavat yksilölliset erot voidaan tunnistaa ja miten yksilöllinen sairastumisriski voidaan tunnistaa riittävän varhain. Projektissa hyödynnetään ihmisen ihosoluista Kuopiossa johdettuja kantasoluja. Skitsofreniapotilaiden kantasolulinjoista valmistetaan kolmiulotteista aivokudosta, jota voidaan tulostaa useita kopioita aivosairauden kehittymisen selvittämiseksi eri tekniikoin.

Aivojen 3D-tulostusprojektia johtaa professori Jari Koistinaho A.I. Virtanen -instituutista. Projektissa yhdistyy lääketeollisuuden, bioinformatiikan ja genetiikan, puuteollisuuden sekä laitetekniikan osaaminen molekyyli-ja kehitysbiologiaan ja kliiniseen lääketieteeseen.

Tekesin arvion mukaan projektissa kehitettävä osaaminen ja tieto ovat uutta kansainvälisesti ja projektissa tavoitelluilla tuloksilla odotetaan olevan merkittäviä vaikutuksia elinkeinoelämän kilpailukyvyn kehittymiseen ja uudistumiseen.

Itä-Suomen yliopisto on saanut Tekesin 366 000 euron rahoituksen projektiin.  Projekti on kestoltaan 2,5 vuotta, siihen osallistuu kuusi suomalaista yritystä ja se on kokonaisbudjetiltaan 610 000 euroa. Projekti kuuluu Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelmaan.

Projekti käynnistyi maaliskuussa 2016 ja jatkuu syksyyn 2018 saakka. Yritys ihmisen aivojen 3D-tulostamiseen on rohkea uusi avaus, sillä vastaavaa ei ole toistaiseksi raportoitu mistään tutkimuslaboratoriosta.

Lisätietoja

Jari Koistinaho, kantasolututkimuksen professori, projektin johtaja
Puh. 040 355 2427
jari.koistinaho(at)uef.fi

Pia Mörk