Team Finland suomalaisten yritysten digitalisoitumisen käytännön apuna

Suomessa on maailman parhaat edellytykset hyötyä digitaalisuudesta kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistajana. Hyödyntämisessä meillä on sen sijaan rutkasti parantamisen varaa. Tähän Tekes ja muu Team Finland -verkosto voivat vaikuttaa uusin digitaalisin keinoin.

22 maata kattaneessa Digibarometrissä verrataan useiden kymmenien muuttujien avulla eri maiden digitaalisuuden astetta. Suomi on herännyt digiin suhteellisen myöhään, mutta kehitys on ollut nopeaa. Parasta onkin, sillä Suomi on suhteellisen kaukainen ja pieni markkina.

"Siinä ei ole mitään järkeä, että meillä on parhaat edellytykset hyödyntää digitaalisuutta yritystemme tuotteiden ja niiden viennin vahvistamisessa, mutta tämä ei käänny suoraan elinkeinoelämän hyödyksi. Jos tuntuu, ettet tiedä miten pk-yrityksen liiketoimintaa voisi digitalisoida, hanki osaamista. Tekesin Digiboosti-rahoitus maksaa puolet digiosaajan palkasta vuoden ajan. Google Export Trampoline on maksuton verkkotyökalu kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen ja Tekes on yksi yhteistyökumppaneista. Tulevista Reboot Finland -kampanjan hackathon-tapahtumista voit saada kokonaan uusia ideoita. Siellä eri toimialojen edustajat koodaavat esimerkiksi avoimesta datasta juttuja, joita ei aiemmin ole välttämättä edes ajateltu. Voit myös kehittää Tekesin rahoituksella uusia tuotteita ja palveluja suoraan kansainvälisille markkinoille. Tai pilotoida niiden toimivuutta yhdessä asiakkaan kanssa", kertoo Tekesin digitaalisuusalueen johtaja Pekka Sivonen.

Digibarometrin mukaan ulkomaiset verkkokaupat käyvät yhä hanakammin suomalaisasiakkaiden kimppuun, mutta suomalaiset ovat itse passiivisia kansainvälisessä verkkokaupassa.

"Asianhan pitää olla juuri päinvastoin. Tässä käytännön keino. Team Finland eCommerce Growth -kasvuohjelma auttaa suomalaisia yrityksiä, joilla on halu kansainvälistää verkkokauppansa, muttei vielä kaikkea vaadittavaa tietoa ja taitoa. Ohjelmassa suunnitellaan yhdessä toiminnan kansainvälistämistä, tunnistetaan markkinamahdollisuuksia, mitä ne edellyttävät sekä etsitään oikeat yhteistyökumppanit kansainvälistymiseen."

"Tällaisia käytännönläheisiä asioita me Tekesissä ja muissa Team Finlandin organisaatioissa teemme. Me olemme suomalaisten yritysten puolella ja pelaamme samassa joukkueessa."

Lue lisää Digibarometristä

Kuva: Digibarometri

Kaj Nordgren