Suomi on etäohjattavien rahtilaivojen kehityksessä johtava maa

Ajoneuvojen automaattiohjaus on tuleva boomi myös meriliikenteesssä. Kauppalehti kertoo artikkelissaan, että Suomi on osaamisellaan vahvoilla myös merien rahtiliikenteessä: Brittiyhtiö Rolls-Royce kehittää Suomessa teknologiaa miehittämättömiin ja etäohjattuihin laivoihin yhdessä suomalaisyliopistojen ja -tutkimuslaitosten kanssa. Tekes rahoittaa tutkimusprojektia yli 6,5 miljoonalla eurolla.

Kaupallisten etäohjattavien alusten tutkimus- ja kehitystoiminnat ovat tällä hetkellä pitkälti keskittyneet Suomeen.  Tekesin rahoittamassa projektissa on luotu simuloitu laivojen ohjausjärjestelmä ja miehittämättömiin rahtialuksiin liittyvää teknologiaa testataan parhaillaan Finnferriesin Stella-lautalla.

”Kyseessä on valtava mahdollisuus Suomen meriteollisuudelle ja ict-alan yrityksille”, Rolls-Royce Marinen meri-innovaatio-osaston suomalainen varajohtaja Oskar Levander sanoo artikkelissa.

Miehittämättömien rahtialusten ja niitä ohjaamaan tarvittavien ohjauskeskusten suunnitteluun AAWA-projektissa osallistuvat Suomesta muun muassa VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus, Åbo Akademi ja Turun yliopisto.

Pia Mörk