Suomen avaruusala herää uuteen aikaan

Suomi ja huipputekniikka kuuluvat yhteen. Suomalaiset ovat tehneet maailman parhaat jäänmurtajat, tuoneet ihmiskunnalle matkapuhelimet ja joka kolkassa maapalloa pelataan Angry Birdsiä. Mutta miten käy Suomelta avaruustekniikka?

Ensimmäinen suomalaisessa avaruusalusrekisterissä oleva satelliitti, Aalto-yliopiston opiskelijoiden tekemä Aalto-1, on tarkoitus laukaista tämän kesän kuluessa. Sen seuraajia ollaan jo tekemässä ja suunnitelmissa on koko joukko muitakin suomalaissatelliitteja. Suomesta on kehittymässä pienten satelliittien suurvalta – mikä sopiikin maamme profiiliin ja mahdollisuuksiin erinomaisesti.

Avaruusosaamista ei Suomesta ole puuttunut aikaisemminkaan, sillä suomalaiset yhtiöt ja tutkimuslaitokset ovat olleet mukana lähes kaikissa viime vuosikymmenten upeimmissa eurooppalaisissa avaruushankkeissa. Kun esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestö ESAn Huygens-laskeutuja syöksyi Saturnuksen Titan-kuun kaasukehän läpi kohti kummallisen kuun pintaa, se mittasi korkeuttaan koko ajan suomalaisin tutkin ja nuuski kaasukehää suomalaisin mittalaittein. Maailman suurimman avaruusteleskoopin, Herschel-avaruusobservatorion valtava peili oli hiottu huimaavan tarkaksi Turun lähellä Piikkiössä. Myös Rosetta-lennon Philae-laskeutujan ensimmäisenä komeetan pintaan osuneet osat olivat suomalaiseen tutkimuslaitteeseen kuuluvia.

Suomalaisen Reaktor-yhtiön ja Aalto-satelliittitiimin pohjalta syntynyt uusi yritys Reaktor Space Lab katsoo aktiivisesti jo tulevaisuuteen ja kohti laajenevia piensatelliittimarkkinoita. Niin ikään Aalto-1-satellittihankkeen spin-offin, Iceyen, ajatuksena on kerätä tietoa avaruudesta jatkuvasti ja joustavasti eri asiakkaiden tarpeisiin sekä tilauksesta. Asiakkaita ovat esimerkiksi meriliikenne ja maatalous, sekä viranomaispuolella ilmastotutkijat ja pelastusviranomaiset.

Satellio on toinen kaukokartoitustiedon käsittelyyn erikoistunut yhtiö, joka tosin (ainakaan toistaiseksi) ei suunnittele omia satelliitteja, vaan käyttää hyväkseen muun muassa Euroopan komission ja ESAn Copernicus-ohjelman Sentinel-satelliittien keräämää huimaa tietomäärää.

Suomen suurin avaruusyhtiö, ennen kaikkea ohjelmistoihin keskittynyt Space Systems Finland, on yritys voimakkaassa kasvussa. Avaruussovellusten myynti on mennyt hyvin, ja yhtiö on laajentunut voimakkaasti Maan päällä hyödyntämään avaruusosaamistaan erilaisissa kriittisissä kohteissa, kuten lääketieteessä, ydinvoimaloissa ja raskaassa teollisuudessa.

Lue koko juttu

Teksti: Jari Mäkinen
Kuvat: Iceye

Tekes koordinoi Suomen avaruustoimintaa. Lisää avaruuteen liittyvää ajankohtaista asiaa liiketoiminnasta, tutkimuksesta ja muusta www.spacefinland.fi-sivustolta.

Kaj Nordgren