Suomalaista teknologiaa matkalla Marsiin

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja Venäjän avaruusjärjestö Roskosmoksen yhteisoperaatio ExoMars tutkii ja valmistelee tulevia lentoja punaiselle planeetalle. Ilmatieteen laitoksen mittausteknologia on tärkeä osa luotainta.

ExoMars-luotain laukaistiin 14.3.2016 aamupäivällä Suomen aikaa Baikonurin avaruuskeskuksesta Roskosmoksen raketilla. Matka Marsiin vie noin seitsemän kuukautta. Operaation päätavoite on tutkia kiertoradalta käsin mm. metaanin esiintymistä Marsissa. 

ExoMars koostuu planeettaa kiertävästä osasta sekä sen pinnalle laskeutuvasta tutkimusaluksesta. Laskeutujassa on Marsin kaasukehää havainnoiva tutkimuslaitteisto, jonka osana ovat Ilmatieteen laitoksen kehittämät kaasukehän painetta ja kosteutta mittaavat laitteet. Ne perustuvat Vaisala Oy:n anturiteknologiaan. Instrumenttien kehittelyyn ovat osallistuneet myös Suomen Optomekaniikka Oy, Skytron Oy ja Ideal Engineering Oy.


Tekes koordinoi Suomen avaruustoimintaa. Lisää aiheeseen liittyvästä liiketoiminnasta, tutkimuksesta ja muista asioista, www.spacefinland.fi.

Kuva: ESA

Kaj Nordgren