Suomalaiselle kiertotaloushankkeelle kunniamaininta Davosissa

Suomalainen The Relooping Fashion -hanke palkittiin kunniamaininnalla Maailman talousfoorumin (WEF) vuosikokouksessa Davosissa. Hanke kisasi The Circulars 2016 -kilpailun julkisen sektorin kategoriassa. Talousfoorumin Young Global Leaders -ryhmän ja Accenturen järjestämä The Circulars 2016 -kilpailun tuomaristoon kuuluvat mm. Ellen MacArthur ja William McDonough sekä kiertotalouden edelläkävijöitä yritysmaailmasta ja yliopistosektorilta.

Kilpailun voittajiksi valittiin mm. Royal Philips ja Veolia sekä yleisön suosikkina Canon. Julkisen sektorin kategorian voitti OVAM Flanders' Materials Programme, joka on alueellinen julkisen sektorin, teollisuuden, tutkimuslaitosten ja järjestöjen yhteinen kiertotaloushanke. 

Suomesta kilpailuun osallistui VTT:n ja Ethica Oy:n vetämä The Relooping Fashion -hanke, joka tunnetaan myös Tekesin Tekstiilien kiertotalous -projektina. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa käyttökelvottoman tekstiilin kierrätys ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia erilaisille toimijoille.

"Tiedämme, että VTT:n kehittämä ainutlaatuinen teknologia on herättänyt laajaa kiinnostusta maailmalla. Olimme kuitenkin iloisesti yllättyneitä vielä alkuvaiheessa olevan hankkeemme saamasta kunniamaininnasta", kertoo projektipäällikkö Pirjo Heikkilä Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä. "Tuomaristo kannusti meitä osallistumaan kilpailuun uudestaan seuraavana vuonna. Katsotaan sitä aikanaan; nyt projektin osapuolilla on edessä vielä paljon työtä", Heikkilä jatkaa.

The Relooping Fashion -hanke ei päässyt kilpailun finaaliin, mutta palkittiin kunniamaininnalla Award for Circular Economy Governments, Cities & Regions -kategoriassa, jossa palkitaan hankkeita, jotka edistävät parhaiten kiertotalouden periaatteiden mukaisten menestyvien toimintaympäristöjen rakentumista. Tuomaristo nosti perusteluissaan esille erityisesti sen, kuinka hankkeessa keskitytään koko kansallisen suljetun kierron tekstiiliekosysteemin luomiseen.

"Kiertotaloushankkeissa, joissa tavoitteena on löytää merkittäviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia, oikean liiketoimintaekosysteemin luominen ja selkeä yhteinen visio ovat ensiarvoisen tärkeitä", toteaa Ethican toimitusjohtaja Paula Fontell.
"Erityisen ilahtuneita olemme siitä, että palkinnon myötä saimme kutsun Maailman talousfoorumin Young Global Leaders Circular Economy -työryhmään", Ethicassa iloitaan. "Tämä avaa taas uusia kontakteja ja yhteistyökumppanuuksia maailmalle, ja saamme Suomeen tuoreimpia näkemyksiä parhaista tavoista edistää kiertotaloutta eri toimialoilla. Juuri nyt tärkeimpänä tavoitteenamme on uusien menestyksellisten kiertotaloushankkeiden alulle saaminen Suomessa."


The Relooping Fashion -hankkeessa ovat mukana VTT:n ja Ethican lisäksi myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, SUEZ Environnement, Seppälä, Pure Waste Textiles ja Repack.

Lisätietoja

Paula Fontell
Ethica Oy
Puh: 040 768 0160
paula.fontell(at)ethica.fi

 

Pia Mörk