Startupeille eväitä kansainväliseen kasvuun Vigo-kiihdyttämöiden avulla

Yhdellä on loistava bisnesidea. Toisella sopiva rahoitus. Joku taas on startup-yritysten liiketoiminnan asiantuntija. Niin kuin ruuanlaitossa, oikeat ainekset pitää sekoittaa oikein, jotta saadaan täydellinen ateria. Tämä oli ajatuksena, kun uudenlaista kiihdyttämöohjelmaa Vigoa alettiin rakentaa Suomeen vuonna 2009.

Vigo-ohjelmaan valittuihin kiihdyttämöihin pääsivät lupaavimmat suomalaiset startup-yritykset, jotka saivat ohjelmasta apua  alkuvaiheen rahoituksen hankintaan ja liiketoiminnan kehittämiseen.

“Eri kiihdyttämöillä on erilaiset toimintamallit, mutta kiihdyttämöt ottivat usein melko aktiivisen roolin yrityksissä”, kertoo asiantuntija Aila Maijanen, joka vastaa Tekesissä Vigo-ohjelmasta. ”Kiihdyttämöt ovat esimerkiksi auttaneet startup-yrityksiä löytämään toimivan liiketoimintamallin ja strategian.”

Mahdollisuuksien avaamista

Robotiikkaa, pelejä, aurinkoenergiaa - tässä vain muutama esimerkki startup-yritysten kirjosta, jotka osallistuivat ohjelmaan kuuden vuoden aikana. Ohjelmaan valitut yritykset hakivat haluamaansa Vigo-kiihdyttämöön, jotka erikoistuvat eri aloille.
Ohjelman aikana yhteensä 154 yritystä on käynyt läpi Vigo-ohjelman 14 kiihdyttämön avulla. Ja monet ovat tehneet näyttäviä exitejä: Google osti Draw Elementsin, Pryte myytiin Facebookille ja Softbank maksoi Supercellistä miljardeja.

Katso video Vigon tarinasta

Kasvun varaa

Rahoitus on usein kokemuksen puutteen lisäksi alkuvaiheen startupien suuri ongelma. Vigo-kiihdyttämöt auttoivat nuoria yrityksiä löytämään oikeaa suuntaa, kasvua ja verkostoja ennen kuin yritykset olivat valmiita lähestymään kansainvälisiä markkinoita ja pääomasijoittajia.

"Tekesin asiantuntija auttoi yrityksiä hyödyntämään sopivaa Tekesin rahoitusta ja muita rahoitusmahdollisuuksia esimerkiksi Finnverasta", Aila Maijanen kertoo.

Julkinen rahoitus koostui Tekesin ja Finnveran rahoituksesta.Yksityinen rahoitus on ollut kiihdyttämön avustuksella kerätty pääomasijoitus. Tyypillinen rahoituksen määrä, jonka yritykset keräsivät kiihdyttämöjaksonsa aikana vaihteli yhden ja kahden miljoonan välillä.

Valmiina pääomasijoituskierrokseen

Yksi Vigo-ohjelman päätavoitteista oli esitellä lupaavia startupeja kansainvälisille sijoittajille. Työ oli menestys: ohjelman aikana yritykset keräsivät sijoituksia yhteensä 372 miljoonaa euroa, ja tästä yli puolet tuli ulkomaisilta sijoittajilta. Mukana oli kansainvälisen pääomasijoituskentän huippua - esimerkiksi Accel Partners, Sunstone ja London Venture Partners.

"Päätavoitteemma oli lisätä yksityisten sijoitusten ja ulkomaisten sijoitusten määrää", Aila Maijanen sanoo. "Saavutimme tavoitteen kaksi vuotta etuajassa."

Vigo-ohjelmakausi on nyt päättynyt, mutta työtä jatkaa Finnish Business Acceleration Network FINAC, jonka missio on suomalaisen startup- ja pk-yritysten ekosysteemin kasvu ja kehittäminen.

"Toivotamme tervetulleeksi jäsenistöömme kaikki kiihdyttämötoiminnasta kiinnostuneet, niin startupit kuin isommatkin yritykset", sanoo Marit Tuominen, joka vastaa FINACin päivittäisestä toiminnasta.

Lue lisää

Text: David J. Cord

Eeva Landowski