Slush: Cleantech-yritykset ja sijoittajat kohtaavat Tekesin pikatreffeillä

Digitaalisuus muokkaa myös cleantech-alaa. Tekes järjestää Slushin yhteydessä pikatreffitilaisuuden, jossa digitaalisuutta hyödyntävät cleantech-alan startupit, sijoittajat sekä asiakkaat voivat kohdata. Mukana ovat esimerkiksi energiankulutuksen optimointiin erikoistunut Residentia ja sisäilman puhdistusta tekevä Air0.

Tilaisuus liittyy Tekesin CleanWeb-ohjelmaan, jonka tavoitteena on synnyttää nopeasti skaalautuvaa cleantech-liiketoimintaa ja nopeuttaa yritysten markkinoille pääsyä. Pikatreffeillä on mukana muun muassa sijoittajia Kiinasta, osallistujia vientiä tekevistä yrityksistä sekä viennin ammattilaisia. Jokainen ennalta varattu tapaaminen kestää 10 minuuttia.

Vähemmän energiaa, enemmän säästöä

Residentian ydinosaamista on suurten kiinteistöjen, kuten kerros- ja rivitalojen sekä toimisto- ja teollisuuskiinteistöjen energiankulutuksen optimointi. Käytännössä optimoinnilla saavutetaan 10–20 prosentin säästö kiinteistön energiakustannuksissa. Palvelu on pilotointivaiheessa.

Palvelun avulla säädetään ja optimoidaan esimerkiksi kiinteistön ilmanvaihtoa, viilennystä ja lämmitystä. Kuukausimaksuperusteinen palvelu on helppo hankkia, sillä se ei vaadi investointia, eikä siten yhtiökokouspäätöksiä. Säästöä alkaa karttua heti käyttöönottohetkestä alkaen, eikä kiinteistöön tarvitsee asentaa muuta kuin antureita. Jatkossa algoritmi huolehtii optimaalisesta ohjauksesta. Ohjaus tapahtuu keskitetysti pilvipalvelun kautta.

"Monitoroinnin avulla pääsemme heti kiinni esimerkiksi vuotoihin, sillä palvelu ilmoittaa automaattisesti kasvaneesta vedenkulutuksesta esimerkiksi yöaikaan. Toisaalta huolto voidaan tilata myös ennakoivasti, kun meille kertyy tietoa laitteiden huoltotiheydestä ja -tarpeesta. Tästä tapahtumasta etsimme substanssia omaavaa, osallistuvaa sijoittajaa auttamaan viennin ja myynnin aggressiiviseen kasvuun", sanoo Residentian hallituksen jäsen Ari-Pekka Karppo.

Ilmansaasteet ovat isoin ympäristöriski ihmiskunnalle

Ilman epäpuhtaudet ovat suurin ympäristön aiheuttama terveysriski. Ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain 7 miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman.

Air0 tekee edistyksellistä sisäilman puhdistusta patentoidulla teknologialla. Yrityksellä on vientiä Kiinaan, joka on maailman suurin ilmanpuhdistusmarkkina. Air0 puhdistaa sisäilmasta erityisesti ultrapienet hiukkaset, jotka ovat terveydelle vaarallisimpia.

Muut markkinoilla olevat ratkaisut keskittyvät suurempiin hiukkasiin, jotka ovat myös näkyvämpiä ja aiheuttavat esimerkiksi savusumua kaupungin ylle. Nämä hiukkaset eivät ole kuitenkaan terveydelle yhtä vaarallisia.

"Tulevaisuudessa tuomme tuotteeseemme yhä enemmän digitaalisuutta. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi puhdistinten ohjaamista mobiilisti tai datan keräämistä puhdistimilta. Tekesin tapahtumassa toivomme tapaavamme mielenkiintoisia, uusia tahoja: yhteistyökumppaneita ja asiakkaita", Air0:n toimitusjohtaja Valle Kulmala kertoo.

Lisätiedot

Jyri Arponen, Tekes
puh. 050 5577 874
jyri.arponen(at)tekes.fi

Ari-Pekka Karppo, Residentia
puh. 050 5260 650
ari-pekka.karppo(at)residentia.fi

Valle Kulmala, Air0
puh. 040 7411 417
valle.kulmala(at)air0.fi

Soile Thalén