Pysyvä reitti San Franciscosta Helsinkiin

Otsikko on konkreettinen esimerkki siitä, miten Suomea vietäisiin maailmankartalle, Piilaaksoon ja helposti saavutettavaksi entistä paremmin. Tekesin järjestämässä Miten rakennetaan houkutteleva ekosysteemi -tapahtumassa peliteollisuuden edustajat kohtasivat energia- ja metsäkoneteollisuuden edustajat.

”Finnair avaa kesäaikaan suorat lennot San Franciscosta Helsinkiin, kuten tuo lentoreitti toteutetaan nyt Slushin aikaan. Jos halutaan suomalaisiin IT-alan yrityksiin vauhtia, reitin pitäisi olla pysyvä. Tuo satsaus maksaisi itsensä takaisin jo muutamalla Piilaaksosta tulevalla investoinnilla. Ilman suoraa lentoa Suomi on ajassa mitattuna seitsemän tuntia kauempana, kun tänne joutuu lentämään Lontoon tai muun vaihtoreitin kautta. Pysyvä reitti toisi mukanaan työpaikkoja ja veroeuroja”, ehdottaa pelimoottoriyritys Unity Technologies Finlandin toimitusjohtaja Jussi Laakkonen.

”Suomi on pelialan suurvalta ja oppimispelien maailmankärki. Suomi on parempi kuin Piilaakso. Läpinäkyvyys ja luottamus ovat startup-skenen tyypillisiä ominaisuuksia. Suomessa startup-ekosysteemissä on kunnioitus toisia kohtaan ja yhdessä pohditaan, miten saadaan koko ala nousuun, ei pelkästään yksittäisiä yrityksiä”, kertoo toimitusjohtaja Lauri Järvilehto oppimispelejä toteuttavasta Lightneerista.

Keskustelemassa mukana olivat Laakkosen ja Järvilehdon lisäksi Joensuussa sijaitsevan John Deeren tehtaanjohtaja Janne Haapasalo sekä Vaasan energiaklusterista Merinovan toimitusjohtaja Mika Konu.

Teollisuuden puolella pelialankaltainen yhteistyö ei ole yhtä suurta. John Deerellä metsäkoneiden tuotekehitys ja valmistus tehdään täysin Suomessa. 85 prosenttia sen metsäkoneista menee vientiin.

”Metsäkoneiden alueella kilpailu kovaa, yhteistyötä ei toimijoiden välillä tehdä, mutta halu päästä maailman markkinoille on kova ja parhaita talentteja haetaan”, kertoo Haapasalo.

Valtion rooli ekosysteemien edistäjänä

Innovaatiotoiminta on ekosysteemien ydin. Hyvin toimivissa ekosysteemeissä tarvitaan suurten yritysten, tutkimustoimijoiden ja uuden yrittäjyyden yhteistyötä. Tämä edellyttää yhteistyön koordinointia ja määritietoista ekosysteemien rakentamista.

”Osaamisesta tulee pitää huolta”, kehottaa Merinovan Konu.

Energiateollisuudessa Vaasan seutu on aktiivinen toimija ja käynnissä on tälläkin hetkellä monta kehityshanketta. Merinova on aktiivisesti yhdistämässä alueen yrityksiä kansainväliseen yhteistyöhön.

”Valtion rooli on olla esteiden poistaja. Ulkomaisen työvoiman käytön helpottaminen on tärkeä pelialalle, me haluamme parhaat Suomeen, ei pitäisi olla esteitä siihen”, Laakkonen toteaa.

”Suomen pitää olla maailman paras, kotikutoinen ei riitä. Pelialalla näkyy vahva yhteistyö, ei keskinäinen kilpailu, vaikka ovatkin kilpailijoita keskenään. Valtion rooli on törmäyttää toimijoita yhteen, luoda alustoja ja investoida infraan, josta lentoreitti on hyvä esimerkki”, Tekesin pääjohtaja Pekka Soini päättää.

Miia Linnusmaa