Oulu liikkuu älykkäiden liikkumispalveluiden eturintamassa

Oulun seudun joukkoliikenne on ensimmäinen liikkumispalvelu Suomessa, joka yhdistää mobiililiput ja matkustusvyöhykkeet uuden sukupolven palveluihin.

“Huhtikuusta alkaen tuomme käyttäjillemme uuden mobiililippupalvelun. Otamme käyttöön uusimman tekniikan, mikä tukee vyöhykelippuja kaikilla yleisimmillä maksutavoilla. Aloitamme kerta- ja vuorokausilipuilla. Tulevaisuudessa toivomme koko lippu- ja maksujärjestelmässä siirtyvämme tunnistepohjaiseen matkustamiseen, niin että kaikkien lipputyyppien myynti helpottuu ja myyntitavat monipuolistuvat. Tällöin mobiilimaksulla voidaan hoitaa myös kausi- ja yhdistelmälippuja sekä erilaisia lisäpalveluja”, kertoo Oulun joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen. “Mobiilipalvelussa lippulajeja ja erilaisia lippusovelluksia on helppo rakentaa. Maksaminen kännykällä on helppoa, nopeaa, joustavaa ja turvallista. Kun lippu on kännykässä, se on aina automaattisesti mukana.”

Oulun joukkoliikenteen ilmaiset Android-, iOS- ja Windows Mobile-versiot tulevat ladattavaksi sovelluskauppoihin huhtikuussa.

Oulu puskee joukkoliikenteen digitalisaatiota seuraavalle tasolle

”Oulu on ensimmäisten joukossa Suomessa hyödyntämässä uutta laajennettua pilvirajapintaamme. Uusi PayiQ®-palvelu mahdollistaa siirtymisen perinteisistä korteista dynaamisiin lippupalveluihin ja -tuotteisiin”, kertoo iQ Paymentsin toimitusjohtaja Tuomo Parjanen. ”Mobility as a Service eli MaaS-palvelu on kansainvälisesti kasvava liikennealan digitalisaation megatrendi. MaaS tarkoittaa liikkumispalveluiden tarjoamista käyttäjille uusien teknologioiden avulla siten, että eri kulkutapojen ja palveluiden yhdistäminen on helppoa ja turvallista. Pilvipalveluita hyödyntävä mobiilimaksaminen on yksi nousevista megatrendeistä maailmalla. Uudet teknologiat, kuten Microsoft Azure, avaavat aivan ennennäkemättömiä mahdollisuuksia yhdistää erilaisia palveluita ja luoda uudenlaisia palvelukokonaisuuksia. Teknologiakaupunkina Oulu on tälläkin sektorilla nousemassa eturintamaan myös kansainvälisesti verrattuna - niin kuin pohjoisen pääkaupungille sopiikin.”

Tekes on rahoittanut iQ Paymentsin kehitystoimintaa.

Eero Lukin