Neljä suomalaista yritystä tähtää jälleen Kiinan markkinoille Fudan iLab -ohjelman avulla

Tekesin ja Fudanin maineikkaan yliopiston ohjelmassa paikalliset markkinat tuntevat kokeneet ammattilaiset tekevät yrityksille liiketoimintasuunnitelman MBA-tutkinnon lopputyönään.

Ekolet suunnittelee, valmistaa, markkinoi ja myy kompostoivia kuivakäymälöitä sisä-, ulko- sekä kesä- ja ympärivuotiseen käyttöön. Ekolet sijaitsee Helsingissä, mutta tuotteet valmistavat alihankkijat eri puolilla Suomea. Yritys toimii verkostoperiaatteella. Ekoletin vastuulla on tuotekehittely ja toiminnan koordinointi, joka työllistää kahdesta kolmeen henkilöä.

Ekolet on reilu kaksi vuotta sitten kehittänyt uuden ja kustannustehokkaan kompostikäymälämallin, joka on suunniteltu erityisesti kehitysmaaolosuhteisiin ja nouseville markkinoille.

"Kiina on yksi erittäin potentiaalinen markkina-alue, jossa ympäristötietoisuus on nopeassa nousussa sekä varallisuus kasvussa. Kiinassa uudet teknologiat ja innovaatiot voivat myös edetä hyvinkin nopeasti, jos Kiinan keskushallinto saadaan niiden taakse. Tällä hetkellä Kiinan markkinoilla ei ole vastaavia tuotteita juurikaan tarjolla ja Fudan iLab -ohjelma tarjoaa hyvän mahdollisuuden selvittää paikallisten asiantuntijoiden voimin markkinatilanne ja mikä olisi Ekoletille paras tapa edetä", kertoo Kalle Ylösjoki.

Kunnon sisäilmaa Kiinaan

Virranta-yhtiöt on kaksi vuosikymmentä toiminut perheyritys Vuorelasta Pohjois-Savosta, ja työllistää noin 20 henkeä. Yritys tarjoaa sisäilmapalveluja, kuten ilmanvaihdon asennus, huolto, puhdistus ja mittaustyöt sekä nuohous. Virranta-yhtiöt on erikoistunut kohteisiin, joissa sisäilman laadusta ei voi tinkiä. Esimerkkejä ovat sairaalat, puhdas- ja tehdastilat, päiväkodit, koulut ja toimistorakennukset.

"Olimme Kuopion Kauppakamarin järjestämällä matkalla Kuopion ystävyyskaupunkiin Shanghaihin viime syksynä. Huomasimme Kiinassa olevan potentiaalin ilmanvaihtoalalla ja saimme tietoa Tekesin tarjoamasta mahdollisuudesta, yhteistyöstä Fudanin yliopiston opiskelijoiden kanssa. Kiinan hallitus on tehnyt paljon puhtaamman ulkoilman eteen ja sisäilman parantamiseksi. Markkinat ovat kasvaneet erityisesti viime vuosina. Kiinalaiset myös tiedostavat Suomen sisäilmaosaamisen. Energiatehokkuuskin on tärkeää. Ilmanvaihtojärjestelmillä ja niiden oikeanlaisella asennuksella, huollolla ja säätämisellä on vaikutusta ihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja viihtyvyyden lisäksi rakennusten, asuntojen ja tilojen energiatehokkuuteen", kertoo Petteri Virranta.

Virranta sanoo odottavansa Fudanin MBA-tiimiltä sitoutumista työhön, paneutumista aiheeseen ja yhteystyökykyä. Näihin yritys on tähän mennessä jo ollut tyytyväinen.

Muut tämän vuoden Fudan iLab -ohjelmaan osallistuvat suomalaiset yritykset ovat tamperelainen automatisoituja konenäköön perustuvia testaus- ja mittauspalveluja tekevä OptoFidelity ja helsinkiläinen tiedonhallintaohjelmistojen toimittaja Avain Technologies.

Suomalais-kiinalaista yhteistyötä

MBA-tiimit vierailivat huhtikuussa Suomessa tutustumassa omiin yrityksiinsä. Heillä on monipuolinen tausta arkkitehtitoimistoista IT-jätteihin ja pankkialaan. Fudanin yliopiston apulaisprofessori Emma Qiu kertoi tiimiläisillä olevan kokemusta muun muassa myös eteläeurooppalaisten yritysten kanssa toimimisesta. Suurimpana erona hän mainitsi sikäläisten puhuvan enemmän kuin vaiteliaammat, mutta järjestelmälliset suomalaiset. Kiinassa ensimmäisten kontaktien luominen kasvotusten on erittäin tärkeää, missä videoneuvottelut aiheuttivat alussa pieniä hankaluuksia. Tiimien tutustuttua yrityksiinsä kunnolla asiat ovat menneet mallikkaasti ja molemmat osapuolet ovat olleet tyytyväisiä.

Kuvat: Ekolet, Tekes

Kaj Nordgren