Mistä hyödyntäjät hyville tutkimustuloksille?

Kemianteollisuuden innovaatiopalkinnon saivat tänä vuonna Åbo Akademin halogeenivapaat palosuoja-aineet ja UPM:n Growdex-nanoselluloosahydrogeeli. Palkitut työt nostavat esiin tutkimustulosten hyödyntämisen tärkeyden ja innovaatioiden vaatiman vuosien työn.

"Yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa syntyy paljon hyviä ideoita, joihin yritysten kannattaisi ehdottomasti tarttua. Ilman yrityksiä hyvät ideat jäävät tutkijoiden hyllyille ja unholaan", Erja Ämmälahti Tekesistä sanoo.

Tekesillä on tarjota hyödyntämisen avuksi Research Benefit -rahoitusta. Sen avulla lupaavia tutkimustuloksia vivutetaan innovaatioiksi yhteistyössä yritysten kanssa.

Pitkä tie tutkijan kammiosta kaupalliseksi tuotteeksi

Growdexin innovaation synty alkoi 2008 Helsingin yliopiston ja professori Marjo Yliperttulan tutkimusprojektina. Tekes on osallistunut tutkimus- ja kehitystyön rahoitukseen.

"Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka matka tutkijan ideasta hyödynnettäväksi innovaatioksi on pitkä ja vie vuosia. Erityisesti kemian ja biotalouden alueilla innovaatioiden valmistelu ja kypsyminen vie paljon aikaa, parissa vuodessa ei ehdi syntyä juurikaan tuloksia", Erja Ämmälahti muistuttaa päättäjiä liian lyhytjänteisyyden vaaroista.

"Growdexin kehityspolku on myös hyvä esimerkki siitä, miksi julkisen rahoittajan kannattaa joskus lähteä mukaan suuria riskejä sisältäviin tutkijoiden projekteihin. Ufoltakin kuulostavasta ideasta voi syntyä todella iso juttu", hän perustelee.

Anne Palkamo