Miehittämättömän meriliikenteen ekosysteemi käyntiin

Uusi ekosysteemi tuo yhteen globaalit edelläkävijät ja ketterät ICT-alan startupit kehittämään maailman ensimmäistä miehittämätöntä meriliikenneratkaisua. Hanke kuuluu Tekesin Arktiset meret -ohjelmaan.

Digitalisaation vauhdittaminen on nostettu hallitusohjelman yhdeksi kärkihankkeeksi ja sillä on vahva rooli myös suomalaisen meriklusterin kilpailukyvyn kehittämisessä. Tältä pohjalta syntyi autonomisen meriliikenteen ekosysteemihanke, jonka tavoite on luoda yhteinen kehitystiekartta autonimisen ja miehittämättömän meriliikenteen toteuttamiseksi.

Tavoitteena on luoda maailman ensimmäiset miehittämättömät merenkulun tuotteet, palvelut ja toimiva ekosysteemi vuoteen 2025 mennessä. Osana ekosysteemiä liikenne-ja viestintäministeriö sitoutuu tukemaan miehittämättömien alusten testausta Suomessa.

Ekosysteemin osapuolia ovat alansa johtavat yritykset, kuten Rolls Royce sekä lukuisat innovatiiviset ICT-alan yritykset.

Tekes on sitoutunut rahoittamaan autonomisen meriliikenteen ekosysteemin kehittämistä ja edistämään uusien innovaatioiden markkinoille tuloa tulevina vuosina.

"Erityisesti olemme innostuneita tuomaan yhteen Suomen maailmanluokan ICT-osaamisen ja meriteollisuuden vahvat toimijat. Projektissa syntyy uusia verkostoja ja uraauurtava yhteisö älykkäälle meriteollisuudelle", sanoo ohjelmapäällikkö Piia Moilanen.

Käytännössä hankkeella luodaan edellytykset tehokkaalle yhteistyölle ja koordinoidut kehityshankkeet eri toimijoiden välillä yhteisen tiekartan toteuttamiseksi. Hankkeessa kytketään yhteen meriklusterin avaintoimijat, digitaalisten ratkaisujen toteuttajat sekä julkisen sektorin toimijat.

DIMECC Oy pelinrakentajana

Ekosysteemihankkeet tavoite on erittäin haastava ja sen saavuttaminen vaatii useiden toimijoiden tehokasta yhteistyötä. DIMECC Oy toimii teollisuuden valitsemana ekosysteemin pelirakentajana ja vastaa toimijoiden välisen tehokkaan yhteistyön ja konkreettisten tavoitteiden saavuttamisen.

DIMECC Oy on Suomen digitalisoituvan elinkeinoelämän innovaatioalusta, jonka toiminnassa on mukana yli 400 organisaatiota. DIMECC Oy:n taustalla ovat johtavat teollisuusyritykset ja toiminta kattaa laajasti niin meriteollisuuden kuin ICT- ja ohjelmistoteollisuuden.

Lisätietoja

Arktiset meret -ohjelman päällikkö Piia Moilanen
piia.moilanen(at)tekes.fi
Puh. 050 5577 748

Johtava asiantuntija Rauli Hulkkonen
rauli.hulkkonen(at)tekes.fi
Puh. 029 50 55893

 

Kuva: Navigator

Sanna Nuutila