Maailman paras 5G-ympäristö Suomeen

5G yhdistää ihmiset, laitteet, kulkuvälineet ja kaupungit toisiinsa internetin ja älykkäiden pilvipalvelujen avulla. Vain mielikuvitus on rajana uusien liiketoimintamallien kehittämisessä.

5G-teknologian päälle kehitetään mobiilitietoliikenteen lisäksi koneiden, laitteiden ja sensoreiden langattomia yhteyksiä. Ensimmäisenä toteutuvat todennäköisesti entistä suuremmat datanopeudet esimerkiksi 4K-videon suoratoistoon ja latauspalveluihin.

5G:n ansiosta tiellä liikkujat ja kulkuvälineet tietävät toistensa sijainnin ja saavat tiedon sekunnin tuhannesosissa liikenteen äkillisistä muutoksista, kuten hätäjarrutuksista. Vuorovaikutteinen virtuaalitodellisuus mahdollistaa jopa etäleikkaukset. Myös EU-komissio näkee 5G:n uuden digitaalisen talouden selkärankana.

5G tulee käyttöön 2020-luvun alussa ja sen standardointi on käynnissä. Viime vuonna alkoivat EU:n ja Tekesin isot 5G-tutkimusohjelmat. Tuoreissa EU-projekteissa kehitetään 5G-verkkojen tietoturvaa, erilaisten radioverkkojen tehokasta yhteistoimintaa ja joustavia 5G-radioalustoja yhdessä eurooppalaisten toimijoiden kanssa.

VTT koordinoi Tekesin 5thGear-ohjelmassa Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon rakentamista, taajuuksien yhteiskäyttötutkimusta ja millimetriaaltoalueen 5G-radiokehitystä. Tavoitteena on luoda Suomeen maailman houkuttelevin 5G-tutkimus- ja kehitysympäristö.

Kaj Nordgren