Kutsu markkinavuoropuhelutilaisuuteen: Helsinki alkaa hakea älyliikenneinnovaatioita

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa käynnistyy älyliikenteen tilannekuvapalvelun innovatiivisen hankinnan hankintakokeilu.

Asiasta kiinnostuneille toimijoille järjestetään hankintaa edeltävä markkinavuoropuhelutilaisuus torstaina 21. tammikuuta kello 12 alkaen kaupunkisuunnitteluviraston auditoriossa osoitteessa Kansakoulukatu 3, Helsinki.

Helsinki ryhtyy kehittämään useasta datalähteestä laadukasta liikenteen tilannekuvaa. Älyliikenteen palvelut perustuvat liikennejärjestelmän ajantasaiseen tilannekuvaan sekä lyhyen aikavälin ennusteeseen liikennejärjestelmän tilasta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Helsingin liikennejärjestelmän tilannekuva muodostuu laajasti eri datalähteistä kerättävistä liikenteen seuranta- ja havaintotiedoista.

Kehitysprosessiin liittyvässä hankintakokeilussa toteutetaan innovatiivinen hankinta, joka kohdistuu ajantasaisen videokuvan hyödyntämiseen liikenteen analysoinnissa ja laskennassa. Helsingillä on useita tällaisia lähteitä, kuten esimerkiksi kaupungin risteyskamerat ja kaupungin ajoneuvoissa olevat kamerat. Dataa voidaan täydentää käyttäjien luomalla datalla ja kaupallisilla datan lähteillä.

Hankintakokeilussa tavoitteena on kehittää ja kokeilla kaupunkisuunnitteluvirastossa uutta tapaa hankkia liikenteen tilannekuvajärjestelmän osia palveluhankintana. Liikenteen tilannekuvajärjestelmä on uusi moniosainen ja moneen toimijaan ja toimintoon liittyvä tuote, jota ei voi ostaa valmiina kaupallisena tuotteena.

Markkinavuoropuhelutilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan 18.01.2016 mennessä lähettämällä sähköposti osoitteeseen katja.lappi@hel.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään myös ilmoittamaan, mikäli haluaa käyttää valmistellun puheenvuoron markkinavuoropuhelutilaisuudessa.

Markkinavuoropuhelutilaisuudessa on myös mahdollisuus varata aika kahdenkeskiseen, luottamukselliseen keskusteluun kaupunkisuunnitteluviraston edustajien kanssa. Kahdenkeskiset keskustelut käydään keskiviikkona 27.1.2016 ja tarvittaessa torstaina 4.2.2016.

Huomaa myös hankintaan liittyvä tietopyyntö HILMA-palvelussa.

Markkinavuoropuhelutilaisuuden ohjelma:

 • Tilaisuuden avaus ja Helsingin kaupungin tavoitteet
  Liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen
 • Hankkeen sisältö ja aikataulu
  Liikenneinsinööri Mikko Lehtonen
 • Hankkeen alustava kuvaus
  Olli Kanerva, Trafix Oy ja Ville Valovirta, VTT Oy
 • Hankintaprosessin vaihtoehtoja
  Ville Valovirta, VTT Oy ja Olli Kanerva, Trafix Oy
 • Keskustelua ja toimittajien näkemyksiä
  Toimittajat voivat käyttää puheenvuoron
 • Tilaisuuden päätös
  Liikenneinsinööri Mikko Lehtonen

Tekesin Huippuostajat-ohjelma on rahoittanut hankintamallin kehittämistä.

Eero Lukin