Korkean teknologian näyttöjä Kiinaan paikallisten asiantuntijoiden avulla

Espoolainen vuonna 2005 perustettu Beneq on nanoteknologiaa hyödyntävä laite- ja näyttövalmistaja. Yritys panostaa toden teolla Kiinan kasvaviin markkinoihin Tekesin ja Tsinghuan huippuyliopiston avulla.

130 henkeä työllistävä ja yli 20 miljoonan euron liikevaihdon viime vuonna tehnyt pk-yritys valmistaa laitteita, joilla tehdään nanoteknologiaan perustuvia pinnoitteita esimerkiksi suojaamaan joustavaa ja orgaanista elektroniikkaa ympäristövaikutuksilta, kuten ilman kosteudelta. Näin pidennetään lopputuotteiden elinikää. Beneq tarjoaa asiakkailleen myös kehitys- ja pinnoituspalveluja, joiden avulla asiakkaat voivat kokeilla Beneqin pinnoitustekniikoiden sopivuutta omien tuotteidensa valmistamiseen.

"Vastaavassa mittakaavassa tällaisia palveluita ei tietääksemme tarjoa kukaan muu ALD-teknologian (Atomic layer deposition) toimittaja. Tarjoamiemme palveluiden myötä myös pienet yritykset voivat hyödyntää ALD-teknologiaa. Asiakas ei tarvitse mittavia omia tuotekehitysresursseja, vaan pystyy kokeilemaan teknologian mahdollisuuksia hyödyntäen Beneqin osaamista. Pystymme myös toimimaan asiakkaan alihankkijana pinnoittaen isojakin määriä asiakkaan tuotteita esimerkiksi koetuotantovaiheessa", kehitysjohtaja Jari Hurttia kertoo.

Yritys tekee myös Lumineq-elektroluminesenssinäyttöjä, jotka kestävät hyvin rajuja olosuhteita, kuten kuumuutta, kylmyyttä ja tärinää. Näyttöjä käytetään muun muassa metallisulattamoissa, kaivoksissa ja öljynporauksessa.

"Bensa-asemalla voi nähdä pumpun näytön reagoivan hitaammin talvella kuin kesällä. Nestekidenäyttö hyytyy tällä tavalla kovemmissa olosuhteissa. Halvemmat näyttöteknologiat on aina suojattava erikseen, kun niitä pidetään vaativimmissa oloissa. Lisäksi kehitämme läpinäkyviä näyttöjä, joita voi käyttää vaikka työkoneen ikkunoissa. Kuljettajan ei tarvitse enää ottaa katsetta pois työstään, vaan relevantti tieto näytetään ikkunassa. Virheen mahdollisuus pienenee oleellisesti."

Beneq myy Lumineq-näyttöjä asiakasräätälöitynä pienemmissäkin sarjoissa, jolloin asiakas voi suunnitella omaan lopputuotteeseensa sopivan näytön. Näytön muotoa voidaan räätälöidä ja siihen voidaan tehdä esimerkiksi reikä, mikä avaa paljon mahdollisuuksia tuotesuunnittelussa ja muotoilussa.

Kiinan markkinoille ammattilaisten avulla

Beneq on mukana Tekesin ja Kiinan arvostetuimman yliopiston Tsinghuan FinLab-ohjelmassa. Siinä vuosien työkokemuksen omaavat alansa ammattilaiset tekevät MBA-tutkinnon lopputyönään liiketoimintasuunnitelman Kiinan markkinoille.

"Meillä on ollut myyntiedustusto Shanghaissa jo lähes kymmenen vuotta. Nyt haemme sieltä uusia asiakkaita. Erityisesti meitä kiinnostaa läpinäkyvien näyttöjen kasvava markkina. Näytön voi vaikka integroida osaksi uunin ikkunaa. Kiina ei ole muutenkaan enää pelkkä valmistusmaa, vaan siellä investoidaan paljon myös suunnitteluun ja muotoiluun. Paikalla kannattaa todella olla", Hurttia sanoo.

"MBA-tiimimme tekee meille kattavan markkinaselvityksen Kiinan markkinoista. Ketä pitää lähestyä ja miten sekä ketkä ovat tärkeimmät toimijat ja kanavat. Tällainen käytännön apu on todella tärkeää. Tsinghuan professoreilla on pitkä kokemus liike-elämästä, MBA-tiimissä on osaamista monelta eri alalta ja yliopiston alumnit auttavat osaltaan tiimiläisiä. Suomessakin pitäisi olla tämän kaltaista toimintaa paljon enemmän."

Lisätietoja

Jari Hurttia
Kehitysjohtaja
p. 040 5454 500
jari.hurttia (at) beneq.com
www.beneq.com
www.lumineq.com

Tekes tarjoaa yhteyksiä yrityksiin ja tutkimuslaitoksiin Kiinassa

Tsinghua School of Economics and Management

Kuva: Beneq

Kaj Nordgren