Intia investoi mittavasti 33 älykaupungin rakentamiseen

Intia valitsi alkuvuodesta 20 ensimmäistä älykaupunkia, ja viime viikolla määrä kasvoi 33 kaupunkiin. Tavoitteena on modernisoida yhteensä sata suurta kaupunkia kestävän kehityksen mukaisiksi älykaupungeiksi.

Älykaupunkeihin investoidaan lähivuosina yli 20 miljardia euroa. Finpron mukaan suomalaiselle ICT- ja digiosaamiselle on kysyntää etenkin energian, liikenteen, rakentamisen ja tietoliikenteen sektoreiden kehittämisessä.

Intian tavoitteena on muokata ainakin sata suurta kaupunkia lähivuosina viihtyisiksi, kestävän kehityksen mukaisiksi metropoleiksi. Suomalaisyritysten vientiä edistävän Finpron mukaan mittavat investoinnit kaupunkien uudistamiseen tarjoavat suomalaisille yrityksille hyviä kasvumahdollisuuksia.

– Intia ilmoitti viime tiistaina valinneensa 13 uutta kaupunkia, jotka nostavat tulevien älykaupunkien määrän 33 kaupunkiin. Projektit ovat hyvässä vauhdissa ja kaupunkien kehittämiseksi on jo tehty konkreettisia investointisuunnitelmia. Älykaupunkeihin investoidaan arviolta yli 20 miljardia euroa tulevien viiden vuoden aikana, kertoo Intian maatoimintojen johtaja Leena Österberg Finprosta.

Finpron mukaan suomalaiselle ICT- ja digiosaamiselle on kysyntää useilla eri aloilla.

– Esimerkiksi energiateollisuudessa Intia panostaa tällä hetkellä etenkin aurinkoenergiaan ja älykkäisiin sähköverkkoihin. Tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian tuotantoteho 175 gigawattiin vuoteen 2022 mennessä, Österberg kertoo.

Kysyntää on lisäksi muun muassa liikenteen, infrastruktuurin, jätteenkäsittelyn, vedenpuhdistuksen, tietoturvallisuuden, terveydenhuollon ja koulutuksen aloilla, joille Finpro on rakentanut suomalaisille yrityksille hyviä kontakteja.

Myös Tekes kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia Intiassa ja avaa lähiaikoina rahoitushaun liittyen terveydenhuollon digitalisaatioon, koulutuksen uudistamiseen sekä sanitaatio- ja cleantech-sektoriin, erityisesti vedenpuhdistukseen sekä jätteiden käsittelyyn ja hyödyntämiseen.

Uutinen Tekesin Intia-rahoituksesta

Lähde: Finpron tiedote

Eero Lukin