Genimate Oy tähtää Digiboostilla maailmalle

Joukkoliikenne elää tällä hetkellä muutosten aikaa. Muutostarpeet herättivät myös ajatukset toimintojen digitalisoimisesta ja uuden teknologian hyödyntämisestä lippu- ja maksujärjestelmissä. Genimate Oy:ssa haasteisiin on vastattu rekrytoimalla lisää työntekijöitä ohjelmistokehitykseen ja ylläpitoon.

Genimate valmistaa älykkäitä uuden sukupolven rahastus- ja lippujärjestelmiä sekä laitteistoja joukkoliikenteen tarpeisiin. Uudet järjestelmät tuovat linja-autoliikenteeseen EMV-maksamisen (kansainvälinen maksustandardi) ja QR-lukijat. Niitä ohjataan lipunmyyntikoneen korvaavalta Infopäätteeltä, joka toimii 3G-verkossa ja paikantaa mm. automaattisesti pysäkin nimen GPS-satelliittipaikannuksella. Genimate-järjestelmä on helppokäyttöinen niin liikennöitsijälle, kuljettajille, kuin matkustajillekin. Uusi älykorttien leimauspääte on kooltaan pieni ja siinä on kosketusnäyttö, joka mahdollistaa itsepalvelun.

Koko toimiala elää tällä hetkellä monien muutosten aikaa. Muutostarpeet herättivät myös ajatukset toimintojen digitalisoimisesta ja uuden teknologian hyödyntämisestä lippu- ja maksujärjestelmissä. Genimaten haasteisiin on vastattu rekrytoimalla lisää työntekijöitä ohjelmistokehitykseen ja ylläpitoon. Vuonna 2015 Genimaten toimitusjohtaja Sebastian Jönsas osallistui Tekesillä palaveriin, jossa yritykselle suositeltiin Digiboosti-rahoitusta. Sen avulla yritykseen on palkattu aluksi yksi ohjelmoija, joka tuntee web-maailman. Myöhemmin tänä vuonna on tarkoitus palkata vielä toinen ohjelmoija, joka samalla kaksinkertaistaa yrityksen digiosaamisen.

Genimate sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa, ja tällä hetkellä yrityksessä työskentelee kuusi henkilöä. Digitalisaatiota tarvitaan, kun yritys lähtee hakemaan kasvua ulkomailta. "Tavoitteena on siirtyä rautavalmistajasta enemmänkin ohjelmistotoimittajaksi. Laitteita myydään jatkossakin, mutta niiden rinnalla ohjelmistoratkaisuilla on tulevaisuudessa yhä suurempi merkitys tuotevalikoimassa", kertoo Jönsas. Nykyisellä tuoteportfoliolla yritys tavoittelee reipasta liiketoiminnan kasvua laajentumalla aluksi muihin Pohjoismaihin.

Tulevaisuus tulee näyttämään, kuinka globaaliksi yritys kasvaa. Yksi kuitenkin on selvää: Genimate haluaa olla ohjelmistotalo vuonna 2020!

Teksti: Tuija Kalliojärvi
Kuva: Genimate

Eero Lukin