Faron laajentaa syövän immunoterapian tutkimusstrategiaansa

Faron aikoo laajentaa kehittämänsä Clevegenin sovellusalueita syövänvastaisen immuniteetin mahdollistavan TIET-teknologian (Tumour Immunity Enabling Technology) avulla. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia tilanteissa, joissa halutaan estää elimistön immuunipuolustusjärjestelmän tukahtuminen.

Clevegen on uudenlainen syövän immunoterapiaan kehitettävä lääkekandidaatti. Se rajoittaa syövän kasvuun ja leviämiseen liittyvän solupinnan reseptori Clever-1:n toimintaa. Kun tämän toiminta estetään, kasvaimeen hakeutuvat makrofaagit eivät pääse syöpäkudokseen, mikä vähentää niiden immuuniteettia tukahduttavaa vaikutusta. Tämä muuttaa kasvaimen ympäristöä immuniteettia tukahduttavasta immuniteettia lisääväksi, jolloin elimistön immuunijärjestelmä voi taistella paremmin syöpäsoluja vastaan.

”Tekesillä on keskeinen merkitys suomalaisen bioalan huippututkimuksen kaupallistamisessa. Faron arvostaa myös organisaation palveluasennetta ja alan ymmärrystä. Jokaisessa kehitysvaiheessa on kyse globaalista kilpailusta ja ketteryydestä, kun haluamme mahdollistaa elimistön oman puolustusjärjestelmän torjunnan syöpäsoluja vastaan”, Faron Pharmaceuticals Oy:n toimitusjohtaja Markku Jalkanen korostaa.

Faronin johto uskoo, että kun Clevegen kykenee muuntamaan tuumorin kasvua edistäviä M2-makrofaageja elimistön immuunivastetta ylläpitäviksi M1-makrofaageiksi, se voi auttaa ihmisen elimistöä taistelemaan syöpää vastaan. Tämä erottaa Clevegenin muista kilpailevista tuotteista.

Faron aikoo itse kehittää Clevegeniä immuuniriippuvaisiin syöpiin, kuten maksasyöpään. Faronin strateginen päätös TIET-teknologian hyödyntämisestä voi tuoda lisensointimahdollisuuksia ja laajentaa Clevegenin käyttöä osana syövän yhdistelmähoitoja, mikä maksimoi sen arvon syöpäpotilaille.

Tekes myönsi vuoden 2015 lopussa Faronin tutkimustyöhön 1,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

Faron Pharmaceuticals Oy
Katja Wallenlind
Puhelin 050 577 4807
katja.wallenlind (at) faronpharmaceuticals.com

Anne Palkamo