Digitaalisuus mullistaa cleantechin

Cleantech Venture Day:ssa on tänä vuonna mukana 300 cleantech yritystä ja sijoittajaa vauhdittamassa digitaalista vallankumousta, joka mullistaa koko cleantech-alueen.

Suomessa cleantechin kulmakiviä ovat pitkään olleet teollisuuden energiantuotanto ja resursseja säästävät, päästöjä vähentävät sekä uusiutuvan energian teknologiat. Käynnissä oleva digitaalinen vallankumous johdattaa cleantech-alaa uusiin aluevaltauksiin.

IoT-ratkaisut, pilvipalveluiden leviäminen ja digitaalisten ratkaisujen hintojen romahtaminen ovat käynnissä olevia digitaalisen vallankumouksen elementtejä. Digitaalisen kehityksen myötä on päästy kehittämään älykkäitä alustoja energian, veden ja luonnonvarojen jakamiseen. Alustoihin liitetään sensoreita, dataa, ohjelmia ja analytiikkaa.

Nämä alustat mahdollistavat yritysten liiketoiminnan laajenemisen tuotannosta, toimituksesta ja asennuksesta ennakointiin, optimointiin, monitorointiin, ohjelmiin sekä erilaisten rahoitus-ja ansaintaratkaisujen tarjontaan.

"Tällaisten digitaalisten ratkaisujen markkinat ja mahdollisuudet ovat äärettömät. Tätä kautta cleantech-yritykset voivat kehittää kokonaan uusia palveluja ja kasvattaa liiketoimintaansa myös kuluttajabisnekseen", sanoo Tekesin CleanWeb-ohjelmaa vetävä Jyri Arponen.

Uusia ratkaisuja asumiseen ja liikkumiseen

Kuluttajille cleantech on tässä vaiheessa erityisesti liikkumisen ja asumisen älyratkaisuja. Yhtenä suuntauksena on monitoroida kodinlaitteita. Toisaalta kuluttaja voi jo optimoida energiankulutusta ja energiatehokkuusratkaisuja.

Monet kodin palvelut siirtyvät päätelaitteisiin, kuten kelloon. Muutos näkyy esimerkiksi asennuksissa, ylläpitopalveluissa, ikkunoissa, LVI:ssä, rakenteissa, säänkestävyydessä sekä yhteisöllisissä aurinkopaneeliratkaisuissa.

Kuusi yritystä CleanWeb-ohjelmasta mukana Cleantech Venture Day:ssä

Lahdessa vuosittain järjestettävä kansainvälinen sijoitustapahtuma Cleantech Venture Day on cleantech-alan tärkein tapahtuma Pohjoismaissa. Se kokoaa yhteen cleantech-alan kasvuyrityksiä ja johtavia alan sijoittajia.

Tekesin CleanWeb-ohjelmassa haetaan kansainvälistä kasvua digitaalisuudesta. Ohjelma tarjoaa partnerointia kansainvälisiin verkostoihin ja kiihdyttämöihin sekä kuluttajaliiketoimintaan. CleanWeb-ohjelman yrityksiä on mukana myös Cleantech Venture Dayssa:

  1. Cleworks: sähkön älykkääseen kulutukseen erikoistunut palveluyhtiö, joka optimoi kulutuksen ja markkinahinnan
  2. eRENT Solutions: työkoneiden käytön optimoinnin mahdollistava alusta
  3. Kliffa Innovations: älykäs tilanjakamisen ratkaisupalvelu
  4. Joukon Voima: joukkorahoitukseen tarkoitettu ratkaisualusta
  5. Ekorent: sähköauton vuokra- ja jakamispalvelualusta
  6. Sun Energia: uusiutuvan energian paikkatiedon tarjoaja

Lisätietoja

Jyri Arponen
Ohjelmapäällikkö
Tekes
puh. 029 50 55874
jyri.arponen (at) tekes.fi

Soile Thalén