Avaruusalan kiihdyttämö olisi arvokas Suomelle

Suomessa on aktiivinen avaruustoimijoiden yhteisö, alan yrityksiä ja tutkimustoimintaa. Oma kiihdyttämö vahvistaisi avaruusteknologiaan ja -sovelluksiin liittyvää osaamista sekä vientiä.

Euroopan avaruusjärjestö ESA tarjoa Suomelle mahdollisuutta perustaa arktinen avaruuskiihdyttämö. Suomen investoinnit tutkimukseen, avaruusyhteistyöhön, koulutukseen ja yritysten perustamismahdollisuuksien parantuminen puoltavat tätä. Samalla vahvistuisi erityisesti yritysten kansainvälinen yhteistyö.

"ESA tarvitsee linjauksia Suomen tavoitteista sellaisen kasvavan yritystoiminnan sekä kehittyvien palvelujen ja tuotteiden osalta, jotka hyötyvät avaruusteknologiasta ja -infrastruk­tuurista. Näin ESA voi ottaa arktisuuden vaatimukset huomioon valmistellessaan tulevia ohjelmiaan. Tähän pyyntöön Suomi vastaa," sanoo työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Ilona Lundström.

"Suomelle on keskeistä yhdistää arktinen osaaminen ja avaruusteknologia. Haluamme toimia tässä yhteistyössä ESA:n ja muiden arktisen alueen maiden kanssa. Kiihdyttämön toimintamalli on vielä neuvotteluasteella, mutta yhdistävä tekijä on arktinen osaaminen. Sitä on mm. Sodankylässä (Sodankylä National Satellite Data Center), Oulussa ja Helsingissä. Myös muista arktisen alueen maista voi olla edustajia yhteistyöverkostossa. Syksy käytetään mallin suunnitteluun, jotta kiihdyttämö voisi aloittaa ensi vuoden alussa. Päätös tehdään tämän vuoden aikana."

Mikä avaruuskiihdyttämö?

ESA:n avaruuskiihdyttämö tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden hyötyä avaruusalan ja liiketoiminnan erikoisasiantuntijoiden osaamisesta kahden vuoden ajan. Kiihdyttämöt järjestävät toimintaa ja tapahtumia, kuten hackathoneja. Euroopan avaruuskiihdyttämöt luovat liiketoimintaa ja työpaikkoja tukemalla yli 130 yritystä vuosittain. Tähän mennessä yli 400 yritystä on syntynyt kiihdyttämöjen avulla.

Lue lisää

Tekes on Suomen avaruustoiminnan koordinaattori. Space Finland -sivustolta löydät avaruuteen liittyvät uutiset, tapahtumat ja muut mielenkiintoiset ajankohtaiset asiat. www.spacefinland.fi

Kuva: ESA

Kaj Nordgren