Uusi ohjelmasarja penkoo työhön liittyviä myyttejä

8 myyttiä työstä -ohjelmasarjassa pureudutaan yleisiin työelämää koskeviin hokemiin ja vallalla oleviin käsityksiin ja pyritään selvittämään pitävätkö ne paikkansa vai eivät. Keskusteluttavassa ja viihdyttävässä TV-sarjassa suomalaisten omakuva raatajakansasta päivitetään 2010-luvulle. Sarjan kahdeksan jaksoa esitetään Yle TV1:llä 12.–27.1.

Ohjelmasarjan tilaaja on Yleisradio ja tuotantoyhtiö ITV Studios Finland. Sarjan kumppaneita ovat Suomalaisen Työn Liitto, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Tekes ja Työelämä 2020-hanke.

- Suomalaisten omakuvassa työllä on aina ollut suuri merkitys. Mielestämme on aika määritellä uusista näkökulmista, millaiseen työhön meidän tulisi pyrkiä menestyäksemme kansantaloutena, yhteiskuntana, yrityksinä ja yksittäisinä työntekijöinä, sanoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

- Haluamme kannustaa suomalaisia työpaikkoja rakentamaan innostavaa työtä ja menestyvää bisnestä. Maailma muuttuu, ja meidän on muututtava mukana. Nostamalla asioita puitavaksi, löydämme yhdessä ratkaisuja, jotka auttavat pärjäämään kansainvälisilläkin kentillä, sanoo Tekesin ohjelmapäällikkö Nuppu Rouhiainen.

Yle ja yhteistyökumppanit haluavat haastaa suomalaiset miettimään omaa identiteettiämme työn kautta ja kertomaan rakentavia tarinoita suomalaisesta työstä ja sen merkityksestä.

- Työn murros koskettaa meitä kaikkia. Siksi tulevaisuudesta on tärkeää käydä keskustelua. Meillä on velvollisuus selventää nuorille, että työelämä ei ole pelottava asia, vaan mahdollisuus luoda uutta, TATin toimitusjohtaja Kari Väisänen muistuttaa.

- Ylelle tällainen kumppanuus sopii hyvin, kun asia ja teemat ovat kohdallaan. Haluamme olla mukana herättämässä keskustelua työn muuttumisesta ja siitä, mitä se merkitsee meille suomalaisille. Savupiipputeollisuuden kulta-aika on ohi, mutta mitä sen jälkeen tulee, on vasta muotoutumassa ja askarruttaa meitä kaikkia, kertoo Ylen tilaaja Ari Ylä-Anttila.

- Miten me kykenemme jatkossakin menestymään ja jakamaan menestyksen tuomaa hyvää kaikille, kun olemme huomattavasti aikaisempaa kovemman kansainvälisen kilpailun keskellä? Tällä kokoonpanolla olemme mielestäni saaneet hyvin olennaisia asioita esiin, jatkaa Ylä-Anttila.

Karkkilasta Piilaaksoon

Ohjelman juontaa Subin entinen kanavajohtaja, sittemmin yrittäjänä, konsulttina, tietokirjailijana, kolumnistina ja puhujana toimiva Maaretta Tukiainen. Jakson ensimmäisen puoliskon aikana Tukiainen matkaa muun muassa Karkkilasta jopa Piilaaksoon saakka tapaamaan erilaista väkeä: tavallisia ihmisiä, asiantuntijoita, poliitikkoja, mielipidetykkejä ja ideanikkareita.

Toinen puolisko jaksosta varataan studiokeskustelulle, jossa myyttiä käsittelevät vakiopanelisteina vuorotellen professorit Alf Rehn ja Saara Taalas vaihtuvien vieraiden kera. Jokaisen jakson lopussa todetaan – kenttäkierroksen ja studiokeskustelun päätteeksi – pitääkö väittämä paikkansa vai ei.

- Tv-sarjassa puhutaan sellaisista suomalaisen työn teemoista, joihin jokaisella kansalaisella on tuntuma ja mielipiteitä. Pyrimme ohjelmalla tuomaan esiin erilaisia näkökulmia, jotka toivottavasti osaltaan rikastuttavat keskustelua työstä, sanoo Tukiainen.

Myytit jakso kerrallaan:

  • Mamut vievät meiltä työpaikat
  • Suomessa työllä ei saa rikastua
  • Suomalainen ei osaa palvella
  • Yli 50-vuotiaat eivät saa työtä
  • Suomalainen ei osaa myydä
  • Yritysten ahneus tekee työttömiä
  • Suomalainen on ahkera työntekijä
  • Suomessa ei kannata valmistaa mitään

Lisätietoja

Ari Ylä-Anttila, tilaaja
Yleisradio
ari.yla-anttila (at) yle.fi
puh. 040 503 4549

Tero Lausala, toimitusjohtaja
Suomalaisen Työn Liitto
tero.lausala (at) avainlippu.fi
puh. 050 407 2623

Nuppu Rouhiainen, ohjelmapäällikkö, 
Tekes
nuppu.rouhiainen (at) tekes.fi
puh. 029 50 55949

Tiina Lifländer