Uudenlaista apua syövänhoitoon tarjoava Noona hakee kasvua Yhdysvalloista

Noona Healthcaren kehittämä mobiilipalvelu Noona herättää maailmalla kiinnostusta ratkaisuna syövänhoidon globaaleihin haasteisiin. Tekes ja Team Finland ovat olleet tärkeänä tukena matkalla Yhdysvaltojen markkinoille.

Syöpäpotilaiden määrä kasvaa voimakkaasti kaikkialla ja ratkaisuja siihen etsitään kuumeisesti. Syövänhoidon ammattilaisille ja potilaille tarkoitettu älykäs mobiilisovellus Noona oppii tunnistamaan vakavat oireet aiempaa varhaisemmassa vaiheessa potilaan itsensä tuottaman tiedon perusteella. Noona myös ohjaa potilaan omaseurantaa automaattisesti silloin, kun potilaan raportoimat oireet ovat niin lieviä, etteivät ne edellytä hoitohenkilökunnan välitöntä reagointia.

Noona vastaa globaaliin kysyntään esimerkkinä suomalaisesta ainutlaatuisesta digitaalisesta osaamisesta syövänhoidossa.

Tärkeä tuki potilaalle

HYKS Syöpäkeskuksen asiantuntijoiden kanssa tiiviissä yhteistyössä kehitetty Noona sai alkunsa vuonna 2014. Noona Healthcaren perustaja Jani Ahonala tiimeineen havaitsi syöpäpotilaita haastatellessaan, miten yksin ihminen kokee jäävänsä hoitojen päättyessä. Hoitohenkilökunnan resurssipulaan kaivattiin myös kipeästi ratkaisua, sillä perinteiset yhteydenpitovälineet potilaan ja lääkärin välillä eivät olleet enää riittäviä.

"Noonan avulla kykenemme tarjoamaan helpon ja luotettavan tavan yhä useammalle potilaalle pitää yhteyttä hoitohenkilökuntaan. Samalla helpotetaan syöpäklinikoiden kasvavaa työmäärää. Potilaalle Noonassa on kyse ennen kaikkea turvallisuuden tunteesta ja mielenrauhasta, jonka systemaattinen ja älykäs seuranta mahdollistaa", kertoo Ahonala.

Sekä hoitohenkilökunnan että potilaiden vastaanotto on ollut erittäin myönteistä. Positiiviset käyttökokemukset HYKS Syöpäkeskuksessa ovat herättäneet kiinnostusta myös muissa yliopistosairaaloissa. Yhteistyö Noona Healthcaren ja Oulun yliopistollisen sairaalan kanssa aloitettiin kesäkuussa. Oulussa on pitkät perinteet syövänhoidossa ja huomattavaa osaamista terveysteknologiasta.

"Tekesin lainarahoituksella olemme kehittäneet Noonaa, luoneet markkinastrategiaa, keränneet tietoa markkinoista ja tehneet tutkimusta, joka hyödyttää myös muita palvelunkehittäjiä. Laina on mahdollistanut meille tuotteen kehitykseen ketterästi ilman pääomasijoittajia. Nyt kun olemme tehneet Noonasta kuuman aiheen ja firma on edelleen omissa käsissä, perusta on kunnossa. Noona olisi jäänyt tekemättä ilman Tekesiä."

Tavoitteena läpimurto Yhdysvalloissa

Noona Healthcare on osallistunut kahtena perättäisenä vuonna Team Finlandin järjestämälle digitaalisen terveydenhoidon vienninedistämismatkalle Yhdysvaltoihin. Matkoilta saadut oivallukset ja kontaktit ovat olleet keskeisessä roolissa Noonan tuotekehityksessä, markkinoinnissa ja kansainvälistymisstrategian rakentamisessa. Yhdysvaltoihin suunnataan jälleen tänä syksynä.

"Edeltävinä vuosina olemme olleet matkalla mukana omaksumassa oppeja Yhdysvalloista. Saimme vahvistuksen siitä, että vaikka USA on vaikea markkina, on se samalla meille kaikista potentiaalisin. Ymmärsimme myös, että maailman parhaan tuotteen lisäksi meillä pitää olla maailman paras markkinointi. Tänä vuonna pääsemme testaamaan, miten hyvin olemme nuo opit omaksuneet. Tuotekehitys- ja markkinointitiimimme ovat valmistautuneet matkaan jo kuukausien ajan, jotta tuotteemme ja viestimme olisivat mahdollisimman puhuttelevia USA:n markkinoilla. Tavoitteenamme on saada Noonalle rahoitus ja aloittaa yhteistyö paikallisen klinikan kanssa vielä kuluvan vuoden aikana. Se on poikkeuksellisen kunnianhimoinen tavoite yritykselle, joka on perustettu alle kaksi vuotta sitten", Jani Ahonala sanoo.

Kolmen viikon mittaisen matkan aikana Noona Healthcaren tiimi tapaa paikallisia ylilääkäreitä, sairaaloiden johtoa, potentiaalisia sijoittajia ja teknologiayrityksiä mm. New Yorkissa, Bostonissa, San Diegossa, Piilaaksossa ja San Franciscossa. Matkan kohokohtia on Piilaaksossa järjestettävä Health 2.0 -konferenssi, joka on yksi maailman johtavista terveysteknologisiin innovaatioihin keskittyvistä tapahtumista.

"Olemme yllättyneet positiivisesti, miten paljon kiinnostusta Noona on herättänyt yhdysvaltalaisissa syöpälääkäreissä ja sijoittajissa. Kansainvälisestä kiinnostuksesta kertoo esimerkiksi se, että saimme kutsun esitellä Noonaa Health 2.0 -konferenssin päälavalla. Lisäksi Noona on valittu konferenssin avaavan pitchaus-kilpailun finaaliin, jota myös yleisö pääsee seuraamaan. Nämä tilaisuudet avaavat meille ainutlaatuisia mahdollisuuksia."

Visiona parempaa syövänhoitoa

"Tulevaisuuden visiomme on selvä. Vuonna 2020 Noonalla on miljoona käyttäjää, se kattaa kaikki yleisimmät syövät ja muodostaa maailman suurimman tietokannan siitä, miten potilaat voivat hoidon aikana ja miten hoito heihin vaikuttaa. Noona luo kokonaan uuden tavan nujertaa syöpä ottamalla potilaat aktiivisesti mukaan hoitoon. Noonan avulla sairaus voidaan havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin paranemisen todennäköisyys kasvaa."

Noona esitellään kuluvan syksyn aikana Northern Future Forumissa yhdeksän maan pääministerille. Tilaisuudessa pääministerit, asiantuntijat ja yrityselämän edustajat keskustelevat pitkän aikavälin kestävän talouskasvun edistämisestä. Noona Healthcare on kutsuttu tilaisuuteen yhtenä konkreettisena esimerkkinä siitä, miten tulevaisuuden kannalta keskeisiä haasteita on mahdollista ratkaista. Noonalla on hyvät mahdollisuudet toimia digitaalisen terveydenhoidon edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä. Sen potentiaali Suomen kansantaloudelle on suuri sekä tehokkuuden parantumisen että vientitulojen kasvun myötä.

Lisätietoja

Jani Ahonala
Noona Healthcare
p. 040 583 7377
jani.ahonala (at) noonahealthcare.com

Kuva: Noona Healthcare

Kaj Nordgren