Tuottavuusloikka voidaan saavuttaa fiksuilla julkisilla hankinnoilla

Julkisten hankintojen yhteenlaskettu arvo Suomessa on noin 35 miljardia euroa vuodessa. Jos Suomi ohjaisi pienen osan julkisista hankinnoista uusien innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseen, voisi se tehdä tuottavuusloikan ja kuroa umpeen puolet julkisen talouden kestävyysvajeesta.

Näin on todennut Tekesin vaikuttavuusarvioinnin asiantuntija Jussi Kajala ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan Impulsseja-julkaisussa.

Innovatiivisuus julkisessa hankinnassa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ostaja viestii ratkaisua vaativasta tarpeesta markkinoille, jonka jälkeen yritykset pyrkivät kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja. Raportissa innovatiivisesta hankinnasta esimerkkinä on käytetty Oulun kaupungin ja iLoq-yrityksen hankintaa. Fiksu toimittaja iLoq huomasi, että Oulun kaupungin kannattaisi hankkia digitaalinen lukkojärjestelmä, jolloin lukkojärjestelmää ei tarvitse enää uudelleensarjoittaa yhden avaimen kadotessa.

"Älykkäällä ostamisella voidaan luoda iLoqin kaltaisille kasvuyrityksille referenssimarkkinoita ja tehostaa julkisen sektorin toimintaa”, sanoo Kajala.

Juha Sipilän hallitus on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2019 viisi prosenttia julkisista hankinnoista tehtäisiin innovatiivisesti.

”Hankintalaki tai sen uudistus eivät ole pullonkauloja innovatiivisille julkisille hankinnoille. Neuvottelumenettely ja muut artikkelissa kuvaamamme keinot antavat erinomaiset mahdollisuudet fiksujen hankintojen tekemiseen julkisella sektorilla. Tavoitteeseen pääsy edellyttää uudenlaista suhtautumista riskiin", sanoo Kajala.

Toimintakulttuuri, joka pelkää epäonnistumisia, ei johda uusiin ja yrittäjähenkisiin ratkaisuihin. Suomessa tarvitaan Kajalan mukaan Ruotsin mallin uusi keskitetty toimija tukemaan julkista sektoria innovatiivisten hankintojen tekemisessä.

 

 

Lisätiedot

Jussi Kajala jussi.kajala(a)tekes.fi, p. 029 50 55648

Miia Linnusmaa