Tilaus-toimitusketjun digitalisointi boostaa bisnestä

Golli-projekti ratkoo Tekesin teollisen internetin ohjelmassa kaupan alan tiedonkulun ongelmaa. Digitaalisuuden keinoin totta kai.

Sähköinen tilaaminen vähittäiskaupan ja erityisesti pienempien tavarantoimittajien välillä on yleistynyt hitaasti. Markkinoilta löytyvät sähköisen kaupankäynnin ratkaisut ovat osoittautuneet pk-yritysten tarpeisiin kalliiksi ja hankalasti käyttöönotettaviksi. Toimitustilaus voi tulla sähköpostilla tai jopa faksilla. Manuaalinen tilausten käsittely on aikaa vievää, kallista ja standardoimattomat pakkausmerkinnät hankaloittavat asiaa entisestään.

Golli-projektissa (Global Orders, Logistics Labels & Information) kehitetään erityisesti pk-yritysten käyttöön pilvipalvelua, jolla voi vastaanottaa tilauksia, muodostaa toimituksia, tehdä kuljetustilauksia, tulostaa toimitusyksiköiden lavalaput ja rahtikirjat sekä lähettää tilaajalle toimitustiedot. Kaikki toimii digitaalisesti avoimia rajapintoja sekä standardeja noudattaen. Projekti kuuluu Tekesin Teollinen internet -ohjelmaan.

Pilotointi on tärkeässä roolissa Golli-palvelun käyttöönotossa. Kaupan ja logistiikan toimijat sekä tavarantoimittajat käyttävät järjestelmää oikeiden tilausten ja toimitustietojen välittämiseen. Pilotoinnin tarkoitus on saada lopullinen varmistus järjestelmän toimivuudesta käytännössä. Golli otetaan Suomessa vaiheittain käyttöön vuosien 2015–2017 aikana.

Lue lisää

Kuva: Golli

Kaj Nordgren