Terveysteknologian viennille on koko maailma avoinna

Suomesta löytyy huippuoluokan terveysteknologiaa, sekä pienistä startupeista että vakiintuneemmista yrityksistä. Kotimarkkinat ovat kuitenkin kovin pienet. Ilmeinen ratkaisu onkin tähytä vientimarkkinoille, mutta tämä vaatii oman osaamisensa. Tähän teemaan pureuduttiin Tekesin Health Tuesday -tapahtumassa, jonka teemana oli kansainvälistyminen.

Jouko NykänenTilaisuuden pääpuheenvuoron piti hammaslääketieteellisen teknologian tähtiyrityksen Planmecan myyntijohtaja Jouko Nykänen. Tähtiyrityksestä puhuminen ei ole liioittelua, sillä pitkän linjan perheyritys tekee noin 800 miljoonan euron liikevaihtoa, sen tuotteita viedään kaikkialle maailmaan ja se on ollut kannattava perustamisestaan asti.

Planmecan resepti: vahvat tuotteet, paikallistuntemus ja kirkas viesti

Planmecan toimintamalli perustuu paikallisiin kumppaneihin, jotka sitoutetaan niin, että sekä Planmeca että kumppani investoivat hankkeeseen ja näin molemmilla on yhteinen intressi myynnin kasvattamiseen.

Terveysteknologian alalla kansalliset säädökset aiheuttavat paljon työtä ja päänvaivaa. Nykäsen mielestä kaikkein tärkeintä on kuitenkin viestintä - asia, josta insinöörimäisille suomalaisille ei aina anneta kovin korkeata arvosanaa.

"Ei pidä puhua oman tuotteen ominaisuudet edellä, vaan tunnistaa asiakkaan ongelmat ja tarjota niihin ratkaisut. Tässä auttaa myös se, että löytää kultakin markkinalta paikalliset mielipidejohtajat, joille viesti ennen kaikkea kannattaa suunnata."

Planmecalle kaiken perustana on silti vahva teknologia ja laatutuotteet. Yhtiö käyttää noin kymmenen prosenttia liikevaihdostaan tuotekehitykseen, mikä on selvästi enemmän kuin alalla keskimäärin.

Terveysteknologiassa mylläävät samat trendit kuin muillakin teknologian aloilla: digitalisaatio, esineiden internet, pilvipohjaiset palvelut ja niin edelleen. Nykänen uskookin, että alalla käydään samanlaista ohjelmistoalustojen kamppailua kuin esimerkiksi mobiilimarkkinoilla. Tähän kilpaan Planmecalla on hyvät lähtökohdat.

Aasia nousee, keskiluokkaistuminen avaa mahdollisuuksia

Team Finland tukee terveysteknologian kansainvälistymisponnisteluja. Kansainvälistymistä vauhditetaan kahteen suuntaan: toisaalta tuetaan suomalaisyritysten vientiä ulkomaille, mutta myös ulkomaisten investointien saamista Suomeen.

Viime aikoina on tehty tunnustelumatkoja muun muassa USA:han ja Isoon-Britanniaan. USA:n startup-kenttä on alansa suurin ja aktiivisin. Britanniassa puolestaan massiivinen NHS eli National Healthcare System avaa mittavia vientimahdollisuuksia esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen hoitamisessa.

Merkittävintä kasvua on kuitenkin odotettavissa Aasiasta, jossa kaupungistuminen ja keskiluokkaistuminen lisäävät kysyntää. Toisaalta myös suuri maaseutuväestö lisää kysyntää etenkin langattomille terveysteknologioille ja -palveluille.

Seuraavat Health Tuesday -tapahtumat

Vinkkejä

Lisätietoja

Auli Pere
Terveyttä biteistä -ohjelma
Puh. 02950 55799
auli.pere (at) tekes.fi

Kari Kataja
Health Tuesday, Gateway to UK
puh. 029 505 5626
kari.kataja (at) tekes.fi


Teksti: Tommi Niittynmies
Kuva: Peter Forsgård

Pia Mörk