Terveysteknologiaan keskittyvä Vertical-yrityskiihdyttämö aloittaa yhteistyön Soneran kanssa

Terveysteknologiaan keskittyvä yrityskiihdyttämö Vertical aloittaa strategisen yhteistyön tietoliikenneoperaattori Soneran kanssa. Yrityskehitysammattilaisten perustama Vertical-kiihdyttämö on jo aiemmin saanut pääkumppanikseen maailman suurimman kulutuselektroniikkavalmistajan Samsung Electronicsin. Yrityskiihdyttämö avasi maanantaina aloittaville terveysteknologia-alan yrityksille tarkoitetun 700 m2 työtilan Espoon Otaniemessä ja tiistaina se julkistaa valintakriteerinsä kiihdyttämöön valittaville yrityksille osoitteessa www.vertical.vc. Ensimmäiset yritykset aloittavat tiloissa jo kesäkuussa, ja varsinainen kiihdyttämö-ohjelma alkaa elokuussa.

700 neliön työtila aloittaville terveysteknologian yrityksille avaa ovensa Espoossa

"Suomi on yksi maailman johtavista mHealth-terveysteknologian ja siihen liittyvien viestintäteknologioiden kehityskeskuksista. Tästä syystä teemme mielellämme yhteistyötä tälle alueelle keskittyvän Vertical-kiihdyttämön ammattimaisen ja kunnianhimoisen tiimin kanssa", sanoo Soneran kuluttajastrategiasta vastaava johtaja Ville Lahti. "Toimimme tiiviissä yhteistyössä paitsi alan aloittavien yritysten, myös isompien yritysten ja julkisten organisaatioiden kanssa toimivan ekosysteemin aikaansaamiseksi avoimen innovaation hengessä."

Vertical julkistaa samalla yhteistyönsä myös maailman suurimman logistiikkapalveluyrityksen Ingram Micron kanssa. Ingram Micro toimii kiihdyttämö-ohjelman sisältöpartnerina auttaen aloittavia yrityksiä ymmärtämään globaaleja markkinoita. "Haluamme olla paras jakelupartneri asiakkaillemme ja siksi meistä tuntuu hyvältä tulla Verticalin kumppaniksi yhteisen missiomme toteutumiseksi", sanoo Ingram Micro Finlandin liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Mikael Carlson.

"Suomi on jo nyt yksi kymmenestä maasta maailmassa, jotka vievät enemmän terveysteknologiaa kuin tuovat. Alan kansallinen liikevaihto oli viime vuonna jo 3 miljoonaa euroa, josta vientiä 1,8 miljoonaa euroa. Toimiala kasvaa Suomessa markkinakasvua nopeammin ja se edustaa jo nyt puolta Suomen korkean teknologian viennistä, kasvun ollessa 8,3 % vuonna 2014", sanoo terveysteknologian toimialaliiton FiHTAn toimitusjohtaja Terhi Kajaste.

"Toinen 3 miljardia alalla liikkuu urheiluvälineitä ja urheilun liittyvää elektroniikkaa valmistavien ja markkinoivien suomalaisyritysten toimesta," toteaa Pekka Sivonen, yksi Vertical-kiihdyttämön perustajista. "Tulemme kiihdyttämään näiden molempien markkinoiden kasvua Suomessa yleistä markkinakasvua nopeammaksi. Tämän vuoksi kokoamme ympärillemme arvoketjussa eri tasoilla olevia yhteistyökumppaneita kuten Sonera, Samsung ja Ingram Micro. Yhteistyössä heidän ja muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa terveysteknologian yrityksemme saavat parhaan mahdollisen tuen, ja täällä tehdyt tuotteet ja palvelut löytävät tiensä maailmanlaajuisille markkinoille.

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto laajennettuna urheiluun ja hyvinvointiin ovat suurin liiketoimintamahdollisuus hyvinvointiteknologiaa kehittäville aloittaville yrityksille. Tästä syystä Vertical-kiihdyttämö aloittaa yhteistyön myös Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa. Tiedekunnassa urheilun ja urheiluvalmennuksen osaaminen ja tutkimus on maailmanluokkaa. "Yli 450 tutkijan ja urheilun erikoisammattilaisen kautta Jyväskylä on tunnustettu Pohjois-Euroopan johtavaksi urheilun ja valmennuksen akateemiseksi koulutus- ja tutkimuskeskittymäksi," sanoo Jyväskylän yliopiston Sports Hubin koordinaattori Aki Karjalainen. Suomessa Jyväskylän yliopisto vastaa kaikkien liikunnanopettajien, maisteritasoisten urheiluvalmentajien ja fysioterapeuttien sekä ikääntymisen asiantuntijoiden koulutuksesta.

Läheinen ekosysteemityö akateemisten tahojen sekä Helsingin ja Espoon kaupunkien kanssa tuottaa jo tuloksia. Yksi hieno esimerkki tästä on tiistaina 19. toukokuuta Helsingin Biomedicumissa järjestettävä Upgraded Life Festival (ULF) -tapahtuma, joka kokoaa yhteen 800 asiantuntijaa ja 70 startupia terveyden ja hyvinvointiteknologian alalta. Tämän Pohjois-Euroopan suurimman terveys- ja hyvinvointiteknologian alan tapahtuman järjestää voittoa tavoittelematon HealthSPA-yhdistys, johon kuuluu noin 250 alan aikaisen vaiheen yritystä.

"Ilman 50 hengen vapaaehtoisjoukkoa ja yhteistyötä Helsingin yliopiston, Helsinki Think Companyn ja FiHTAn kanssa tälläisen tapahtuman aikaansaaminen ei olisi mahdollista", sanoo HealthSPA ry:n hallituksen puheenjohtaja Sebastien Gianelli, joka on myös Vertical-kiihdyttämön perustajajäsen.

Alkava yritystoiminta on monella tavalla panostuksen kohteena talouskurimuksesta kärsivässä maassamme. Terveysteknologia on identifioitu yhdeksi selkeäksi kasvualueeksi, potentiaaliseksi lisäpanostuksen kohteeksi ja sitä kautta uuden yrittäjyyden ja työllisyyden lähteeksi. Kolmen ministeriön (TEM, STM ja OKM), Tekesin ja Suomen Akatemian viime vuonna julkistama kansallisen terveysalan kasvustrategian toteutus etenee lukuisilla rintamilla. Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston keväällä julkaisema Health Capital -selvitys laittaa lisävauhtia tähän kehitykseen.

Pian nimitettävän Suomen hallituksen yhtenä ensimmäisistä haasteista on sote-uudistuksen läpiviennin jatkaminen. Siihen liittyen terveelliset elintavat ja puhdas ruoka yhdistettynä Suomesta löytyvään mobiili- ja ohjelmisto-osaamiseen kiinnostaa luonnollisesti monia kansainvälisiä toimijoita. Vertical-kiihdyttämö yhdistää ja kanavoi näiden toimijoiden kiinnostuksen suoraan toimintaan suomalaisen yhteiskunnan kanssa.

Terveysteknologiaan ja älykkääseen elämään keskittyvä Vertical-yrityskiihdyttämö toimii yrittäjävetoisesti kokeneiden ammattilaisten johdolla. Kahdesti vuodessa vedettävään 4 kuukauden kiihdyttämö-ohjelmaan valitaan kerrallaan jopa 15 aikaisen vaiheen yritystä terveysteknologian, hyvinvoinnin, biotieteen ja ravitsemuksen aloilta. Kiihdyttämö tarjoaa yrityksille kehitysympäristön, toimitilat, kansainvälisen tason valmennusohjelman sekä järjestää rahoitusta ja tarjoaa apua ja yhteyksiä markkinointiin ja tuotteiden kansainväliseen levitykseen yhteistyössä ohjelman partnereiden kanssa.

Lisätietoja

Pekka Sivonen +358 45 895 0966 email: pekka@vertical.vc
Ville Lahti +358 40 5003424 email: ville.lahti@teliasonera.com
Terhi Kajaste +358 50 576 5536 email: terhi.kajaste@teknologiateollisuus.fi
Aki Karjalainen +358 400 247 464 email:aki.i.karjalainen@jyu.fi
Sebastien Gianelli +358 44 555 9866 email: sebastien@healthspa.fi

Eero Lukin