Tekes ja ulkoasiainministeriö allekirjoittivat historiallisen yhteistyösopimuksen – tavoitteena innovaatioita ja kestävää liiketoimintaa kehitysmaihin

Tekes ja ulkoasiainministeriö allekirjoittivat 10.3.2015 yhteistyösopimuksen, joka käynnistää virallisesti viisivuotisen BEAM-ohjelman. BEAM – Business with Impact on Tekesin ja ulkoasiainministeriön ensimmäinen yhteinen Team Finland -ohjelma. Se on samalla uudenlainen työkalu kehitysyhteistyöhön ja bisneslähtöiseen innovaatiotoimintaan.

Ulkoasiainministeriön osastopäällikkö Pekka Puustinen ja Tekesin Kestävä talous -alueen johtaja Teija Lahti-Nuuttila allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Tekesissä 10.3.2015. Sekä Puustinen että Lahti-Nuuttila kiittelevät uudenlaisen yhteistyön mahdollisuutta.

 

BEAM tukee suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita löytämään uudenlaisia markkinoita ja kehittämään innovaatioita, joilla ratkaistaan kehitysongelmia. Ohjelman tavoitteena on saada yritykset kehittämään yhteistyössä kehitysmaiden toimijoiden kanssa innovaatioita, jotka lisäävät hyvinvointia ja kestävää kehitystä köyhissä maissa. Samalla ohjelma synnyttää kestävää liiketoimintaa sekä Suomeen että kehitysmaihin.

Ulkoasiainministeriö ja Tekes sijoittavat BEAM-ohjelmaan viiden vuoden aikana kumpikin 12,5 miljoonaa euroa. Ohjelman kokonaisvolyymi on 50 miljoonaa euroa, eli toinen puoli rahoituksesta tulee ohjelmaan osallistuvilta yrityksiltä ja muilta toimijoilta.

Ohjelmaan toivotaan erityisesti laajoja ekosysteemihankkeita, joissa voi olla mukana yrityksiä, tutkimuslaitoksia, kansalaisjärjestöjä ja mahdollisia muita toimijoita. Rahoituksen hakijan tulee olla suomalainen toimija, mutta kumppani tai esimerkiksi alihankkija voi olla kehitysmaasta. Keskeistä on, että yhteistyön avulla voidaan edistää yhteiskunnallista kehitystä ja synnyttää kestävää liiketoimintaa.

Tekes ja ulkoasiainministeriö arvioivat hakemukset yhdessä, ja rahoituspäätökset tehdään Tekesin rahoitusprosessissa. Tekesin normaalin arvioinnin lisäksi jokaisesta hankkeesta arvioidaan sen vaikuttavuus kehitysmaissa.

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Pia Salokoski
pia.salokoski(at)tekes.fi
Puh. 050 5577 672
www.tekes.fi/beam

Sanna Nuutila