Tältä näyttää Kalifornian terveys-ja hyvinvointiklusteri

Lue tuore katsaus USA:sta. Katsauksen ovat tehneet pääkonsuli Juha Markkanen ja kaupallinen avustaja Jussi Salonen Suomen Los Angelesin pääkonsulaatista.

KuvituskuvaHealth/wellness on jo vuosia ollut yksi keskeinen talouden sektori, johon monet suurimmatkin amerikkalaiset yritysjätit kuten Apple tai Intel ovat investoineet erittäin mittavasti ja hakien samalla kokonaan uusia kasvualoja. Onkin kiinnostavaa, että Suomessa ei kovinkaan moni suuryritys ole katsonut tätä erittäin kiinnostavaa klusteria investointien arvoiseksi sektoriksi. Missä ovat olleet suurempien alan ulkopuolisten suomalaisyritysten tuntosarvet ja analyysi tästä globaalitalouden ehkä kuumimmasta kasvusektorista cleantech-sektorin ohella?

Kaliforniassa – maailman tulevaisuuden työpajassa – löytyy health/wellness-klusterissa jopa kolme isoa ja tärkeää hub-aluetta: 1) San Diegon alue, 2) Los Angelesin alue ja 3) Bay Area/Piilaakso. Näissä kaikissa on huipputason yliopistoja, jotka kytkeytyvät kiinteästi yritysyhteistyöhön ja tutkimus- ja kehitys-ponnisteluihin: San Diegossa UC San Diego, Los Angelesissa UCLA, USC ja CalTech sekä Piilaaksossa Stanford ja Berkeley.

Kalifornia on siis 38 miljoonainen USA:n selvästi sekä väestöpohjaltaan että talouden kooltaan suurin ja tärkein osavaltio. Kalifornia tuottaa tällä Puolan kokoisella väestöllään hyvin mittavan, maailman 7. suurimman BKT:n. Kalifornia ohitti juuri hiljattain vuoden 2014 luvuissa Brasilian. Väestöennusteet povaavat, että Kalifornia kasvaisi peräti 60 miljoonan asukkaaseen vuonna 2050.

Health/wellness-klusteri Los Angeles countyssa

Los Angeles county ("piirikunta") on Kalifornian hubeista suurin väestökeskittymä. Se kattaa 88 täysin yhteenkasvanutta kaupunkia ja noin 10 miljoonaa asukasta. Tällä asukasluvullaan LA county ylittää myös New Yorkin kaupungin väestöpohjan. Los Angelesin alue on hyvin mielenkiintoinen alue terveysalan näkökulmasta. Piilaakso on kiistatta maailman tärkein innovaatiotyöpaja, mutta "Enkelten kaupunki", Los Angeles, on sisällön tuotannossa ylivoimainen. LA Countyn alueen väestö on ehkä maailman terveystietoisinta.

LA countyn alueella on mm. Santa Monica/Venicen alue, joka on yksi alueen "fitness-keskuksia", jossa toimii myös paljon luovien alojen yrityksiä ja joka on LA countyn "Silicon beachin" ydinaluetta. Juuri Santa Monicaan ovat sijoittuneet myös suomalaiset pelifirmat Rovio ja Seriously Games. Ei ole sattuma, että Santa Monican rannoilta 1930-luvulta lähtöisin oleva fitnessbuumi jatkaa menestystaivaltaan näillä syntysijoillaan. Eräs LA Timesin terveystoimittaja totesikin äskettäin osuvasti, että Piilaaksossa kehitetään teknologia, joka käyttöönotetaan Los Angelesissa.

Yksi merkillepantava trendi Los Angelesissa on kuntosalitoiminnan murros. Classpass-yritys on ottanut jalansijaa mm. kuntosaleilta, tanssi- ja joogastudioilta. Tämän yrityksen liiketoimintamallina on myydä kuukausittainen sadan dollarin jäsenyys, joka oikeuttaa käyttämään joustavasti maksullisten eri liikuntafirmojen ja kuntosalien palveluita. Palvelussa yhden liikuntakohteen palveluita saa hyödyntää kolme kertaa. Arvioiden mukaan tämän "kuntosalien Grouponin" arvo on jo noin 400 miljoonaa dollaria ja se toimii jo 31 kaupungissa USA:ssa sekä kansainvälisesti 4 000 kuntosalin voimin. Samassa bisneksessä on myös suomalais-amerikkalainen Sportsetter.

Health/wellness-keskusteluista LA:n Global Conferencessa

Los Angelesissa pidettiin 27.-29. huhtikuuta "USA:n Davos-kokous". Tämä Milken Instituten vuosittain järjestämä mittava Global Conference järjestettiin nyt 18. kertaa. Erinomaisen kiinnostavaan konferenssiin osallistui noin 3 500 henkilöä ja se kattoi liki 200 paneelia yhdessätoista eri teemakokonaisuudessa. Konferenssin yksi teemakokonaisuus oli terveys/lääketiede.

Global Conferencen yhdessä paneeleissa, jossa käsiteltiin digitaalisuuden mukaantuloa terveyssektorilla, kaikissa puheenvuoroissa painotettiin, että jo alkanut digitaalinen vallankumous tulee jatkumaan. Tähän liittyy keskeisesti ns. yksilöllinen lääketiede monin eri tavoin sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä (kuten kuntoilu), mutta toisaalta myös sairauksien hoidossa. Näiden "puettavien laitteiden" (wearables) määrän valtava lisääntyminen on fakta. Yhtenä haasteena nähtiinkin tämän vuoksi henkilökohtaisen datan tietoturvakysymykset, kun monessa terveysalan IT-applikaatiossa tultaneen hyödyntämään ns. pilvipalveluita. Toinen haaste on tietojen standardisointi, jolta osin Eurooppa oli esillä myönteisesti. Kolmas haaste on se, miten relevanttia ja "oikeaa" tietoa saadaan, kun kyse on käyttäjien itsensä tuottamasta ja hallinoimasta tietoaineistosta.

Toisessa tulevaisuuden innovaatioita käsitelleessä paneelissa "Things that will blow your mind" esillä oli mm. toisen sukupolven täsmäleikkausrobotiikka sekä ihmisen luiden kasvattaminen omista soluista. Auris Surgical Robotics valmistaa seuraavan sukupolven ns. täsmäleikkausrobotteja sairaaloihin. Näiden robottien avulla saadaan merkittävästi lyhennettyä potilaan sairaalassa oleskelun kestoa eli leikattua näin kuluja. Näissä roboteissa on kyse myös mm. ruoansulatuskanavan kautta potilaan sisään kuljettavista mikrokokoisista laitteista eli että osa perinteisistä ihon leikkausta vaativista toimenpiteistä voidaan jatkossa jättää tekemättä. Yhtiön mukaan ko. robottien käyttöönoton nopeus tulee mitä ilmeisimmin ylittämään "villeimmätkin unelmat". EpiBone yhtiö puolestaan esitteli teknologiaa, jossa ihmisen luita kasvatetaan potilaan omista soluista. Näin voitaisiin korvata esim. tekoniveliä. Kyse on siitä, että ihmisen kantasoluista voidaan kasvattaa 3D-teknologiaa hyödyntäen vajaassa kuukaudessa uusia luita, jotka voivat korjata potilaan rikkoutuneet luut. Yhtiön mukaan jo 12 - 24 kuukauden kuluessa tehtäisiin ensimmäiset ihmiskokeet.

Kolmannessa paneelissa, jossa aiheena oli "Internet of Things" Intelin edustaja arvioi, että maailmassa tulisi olemaan vuonna 2020 jopa noin 50 miljardia laitetta (!) verkottuneena toisiinsa. Erinomaisen suuri tähän liittyvä kysymys on turvallisuus. Turvallisuuden tulisikin olla laitteissa sisäänrakennettuna. Intel on listannut seuraavia globaaleja tulevaisuuden trendejä, joista yksi on nimenomaan älykäs terveydenhuolto ja muut trendit ovat älykäs liikenne, älykkäät energiaverkot ja älykäs vähittäiskauppa.

Summa Summarum

Yleinen hypetys terveysteknologian ympärillä on Kaliforniassa vähintäänkin yhtä suurta kuin Suomessa. Erona on kuitenkin, että muita vastaavanlaisia "vallankumouksellisia" tuotteita/palveluita on tulossa konkreettisesti valtava määrä myös muilta toimialoilta. Esim. Teslalta kotikäyttöön sähkön varastoimiseen tulossa oleva akku tai Googlen Project Fi. Applen älykello on ollut uutisissa lähes päivittäin ja sen tulevaisuudesta on ennustettu vaikka mitä. Toinen kiinnostava uutuus Applelta on "Research Kit", jossa kyse on iPhonen hyödyntämisestä lääketieteelliseen tutkimukseen. Tämän applikaation on ennustettu mullistavan ko. tutkimusta. Muita mielenkiintoisia uutisia terveysteknologiassa Kaliforniasta ovat mm. Intelin omistaman Basisin äskettäin päivitetty kellomallisto ja Jawbonen sekä muiden alan yritysten listautumishuhut.

Teksti: Juha Markkanen ja Jussi Salonen

Tekes järjestää yhdessä muiden Team Finland -toimijoiden kanssa Team Finland Health -matkan Kaliforniaan ja Bostoniin syksyllä 2015.

Kuva: Pia Mörk

Pia Mörk