Suomi nousi digimaiden kakkoseksi

Suomi sijoittui toiseksi 22 maata kattavassa Digibarometri 2015 -vertailussa. Siinä maat pannaan järjestykseen digitaalisuuden laajan yhteiskunnallisen hyödyntämisen perusteella.

Digibarometrin mukaan Suomella on koko vertailun parhaat edellytykset digitaalisuuden hyödyntämiseen, mutta käytännön toteutuksessa olemme sijalla viisi. Vertailun ykkönen oli Tanska.

Viimevuotiseen Digibarometriin verrattuna Suomen asema parani pykälällä. Sitä selittää erityisesti yritysten lisääntynyt pilvipalvelujen käyttö. Verkkoliiketoiminnan kanssa on sen sijaan vielä tekemistä. Suomalaiset ostavat ulkomaisista verkkokaupoista, mutta ulkomaalaiset eivät juurikaan suomalaisista. Samalla kilpailu on kiristynyt.

"Suomi tarttuu toimeen liian varovasti. Keskeisimmät digitaaliset alustat ja niitä ympäröivät ekosysteemit ovat edelleen tuontitavaraa", Digibarometrin toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen sanoo.

"Pääviesti on kuitenkin edelleen positiivinen. Suomella olisi mitä parhaat edellytykset hyötyä digitalisaatiosta, jos vain oikeanlainen asento löydetään."

Tekes oli yksi Digibarometri 2015:n yhteistyökumppaneista. Digibarometrin julkistuksessa pidetyt esitykset ovat katsottavissa videoina.

Rahoitusta, asiantuntemusta ja verkostoja uuden digitaalisen liiketoiminnan rakentamiseen tarjoaa Team Finlandin Digitaalista liiketoimintaa -kampanja sekä Tekesin uudet ohjelmat Teollinen internet, 5thGear ja Terveyttä biteistä.

Kaj Nordgren