Suomalaiset rakentamassa Euroopan avaruusosaamista

Hollannissa, jotakuinkin puolimatkassa Amsterdamin ja Haagin välillä Pohjanmeren rannalla sijaitsee Euroopan avaruusjärjestön suurin yksittäinen keskus, ESTEC. Ja sen 20 suomalaista työntekijää johtajista harjoittelijoihin.

Noin 2 500 henkilöä työskentelee tässä Euroopan avaruustutkimus- ja teknologiakeskuksessa ESTEC:issä (European Space Research and Technology Centre), missä hoidetaan moniin ESA:n avaruushankkeisiin liittyvä tiede, tutkimus ja hallinto.

Samaan tapaan kuin ESTEC sulattaa yhteen insinöörit, tutkijat ja hallintoväen, on paikka myös eri kansallisuuksien sekamelska. Väkeä on ESA:n jäsenmaiden lisäksi kansainvälisen yhteistyön merkeissä Yhdysvalloista, Venäjältä, Japanista ja joskus jopa Kiinasta. Niinpä esimerkiksi lounasaikaan ESTEC:in pääruokalassa kuuluvien eri kielien määrä hämmentää.

Kaikkiaan ESA:ssa on tällä haavaa 20 suomalaista vakituisessa työsuhteessa suoraan järjestön kanssa. Yksi heistä on avaruusmateriaalien ja komponenttitekniikan divisioonaa johtava Mikko Nikulainen.

Space Finland -sivusto tarjoaa viimeisimmät uutiset liittyen avaruusteknologiaan, liiketoimintaan, tutkimukseen ja avaruuden rooliin jokapäiväisessä elämässämme.
www.spacefinland.fi

Kaj Nordgren