Suomalaiset minisatelliitit näkevät olosuhteissa kuin olosuhteissa

Avaruusteknologia-startup Iceye varmisti 2,5 miljoonan euron pääomasijoituksella kaupallisen palvelunsa käynnistämisen. Tekes rahoittaa yritystä 1,7 miljoonan euron tuotekehityslainalla osana Arktiset Meret -ohjelmaa.

Syyskuussa Iceye sai tuotekehitykseensä merkittävän rahoituksen Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman avaruusteknologiaohjelmassa. Projektin koko on yhteensä 3,4 miljoonaa euroa, josta yritykselle myönnetty rahoitus 2,5 miljoonaa euroa.

Iceye rakentaa mikrosatelliitteihin perustuvaa palvelua, jolla voidaan tarjota lähes tosiaikaista tietoa avaruudesta käsin. Tämän tekee mahdolliseksi yrityksen kehittämä tutka, jolla kuvaa voidaan tuottaa myös pimeässä ja sääolosuhteista riippumatta.

"Valtiot ja avaruusjärjestöt käyttävät jo tutkasatelliitteja tiedonkeruuseen sotilas- ja tutkimustarkoituksiin. Me haluamme tuoda teknologian kaupallisesti kannattavalle hintatasolle ja kaikkien saataville", kertoo toimitusjohtaja Rafal Modrzewski.

"Tarjoamallamme tiedolla esimerkiksi laivat voivat liikkua tehokkaammin ja turvallisemmin, voimme valvoa laitonta kalastusta tai luvattomia öljypäästöjä, tai voimme antaa tukea katastrofitilanteissa, kuten myrskytuhojen tai tulvavesien kartoittamisessa."

Kaupallisesti saatavaa tietoa voivat käyttää hyväkseen niin teollisuus- kuin palveluyrityksetkin. Ensimmäisen vaiheen käyttäjät löytyvät logistiikka-, energia- ja vakuutusalan yrityksistä.

Tutkimuksesta tuli bisnestä

Iceye sai alkunsa kurssiprojektina vuonna 2012, ja loppuvuodesta tiimi sai ensimmäisen rahoituksensa Aalto Center for Entrepreneurshipiltä. Sen avulla kartoitettiin markkinoiden tarpeita tapaamalla asiakkaita. Vuosina 2013–2014 tiimi kasvoi ja kehitti teknologian prototyypin Aalto-yliopistossa Tekesin Tutkimuksesta liiketoimintaa -ohjelman rahoituksella. Spin-off-yhtiö aloitti toimintansa vuoden 2015 alusta asiakkaiden rahoittamana.

"Saatiin kovia neuvonantajia mukaan jo alusta asti, joilta saimme valtavasti tukea maailmanvalloitusunelmiimme. Nämä sitten muuttuivat sitä enemmän käytännön ohjeiksi mitä pidemmälle päästiin", kuvailee rahoitusjohtaja Pekka Laurila.

Avaruuteen vuonna 2017

Nyt yrityksessä työskentelee 15 henkeä, ja lisää haetaan.

"Meillä on tähän mennessä maailman paras tiimi tämän teknologian tekemiseen, ja tästä syystä jatkossakin rekrytoidaan niin kansainvälisesti kuin mahdollista. Mutta moni paras tekijä esimerkiksi radiotekniikan alalla on nimenomaan Suomessa, ja siksi pysymme rahoituskierroksen jälkeenkin Otaniemessä."

Tällä hetkellä teknologiaa ja palvelua on demonstroitu lentokoneesta kuvaamalla. Seuraava askel on ensimmäisen satelliitin valmistus ja laukaisu, jolla tietopalvelu saadaan kattamaan koko maapallo. Ensimmäistä laukaisua tavoitellaan 2017.

Pääomasijoituskierroksessa mukana olivat yhdysvaltalaiset True Ventures ja Founder.org sekä suomalainen Lifeline Ventures.

Lue lisää: Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa

Arktiset meret -ohjelma

Kuva: Iceye

Kaj Nordgren