Suomalainen bioala – innovaatioita ja haasteita

Bioalan yrityskenttä on jatkuvassa liikkeessä. Vuosina 2004–2011 uusia yrityksiä syntyi 51. Samaan aikaan lähes yhtä monta sulautui toisiin yrityksiin, myytiin ulkomaille, meni konkurssiin tai poistui muilla tavoin.

Tämä ilmenee Tekesin rahoittamasta tutkimuksesta, jossa Suomen kaikkiaan 393 bioyrityksestä haastateltiin yhteensä 107 toimijaa. Vastaukset tarjoavat valaisevaa tietoa alan tarpeista ja tulevaisuudesta.

Haussa: Rahoitusta ja menestyksen vetureita

Yritykset kaipaavat rahoittajilta muun muassa isompia mutta mieluummin keskitetympiä satsauksia sekä ymmärrystä alan pitkäjänteisyydestä. Suomalainen biotutkimus on huipputasoa, mutta sen satoa on maltettava odottaa.

Tutkimustuloksia ja teknologioita opetellaan edelleen kääntämään kaupallisiksi hiteiksi. Alalle kaivataan lisää rohkaisevia menestystarinoita, joissa kaikki palaset on saatu kohdilleen.

Vauhtia IT-bisneksen puolelta

Kansainvälisesti ainutlaatuiset väestö- ja potilastietokantamme sekä suomalainen IT-alan huippuosaaminen ovat esimerkkejä vahvuuksista, joista bioala voi ammentaa kasvua. Eritoten bioinformatiikan kaupallisten sovellusten kehittäminen kutsuu niin IT-bisneksen taitajia kuin pääomasijoittajiakin bioalan monien mahdollisuuksien pariin.

Tutustu katsaukseen

Tekesin katsaus (305/2015): Finnish Biotechnology Industry: Strategies and Future Prospects

Lisätietoja

Raine Hermans, Strateginen ohjelmapäällikkö
Puh. 029 50 55603
raine.hermans(at)tekes.fi

Esko Virtanen, Asiantuntija
Puh. 029 50 55833
esko.virtanen(at) tekes.fi

 

Pia Mörk