Startupilta mobiili tieto- ja koulutuspalvelu turvapaikanhakijoille

Suomalainen startup-yritys Funzilife on tuonut turvapaikanhakijoille matkapuhelimissa toimivan palvelun, joka tarjoaa irallisista lähteistä koottua tietoa ohjaamaan maahan saapuvia ihmisiä toimimaan oikean tiedon varassa ja löytämään oikeat viranomaiset saapumisen eri vaiheissa. Palvelu on englanninkielinen ja käyttäjälle maksuton.

Yrityksen mukaan palvelun ensimmäinen osa, About Finland -koulutuspaketti koostuu viidestä kurssista, jotka liittyvät turvapaikanhakuprosessiin, Suomi-tietouteen, kieli- ja viestintätaitojen kehittämiseen, perusarjen ymmärtämiseen ja oikeusturvaan.

“Haluamme antaa turvapaikanhakijoille helposti ymmärrettävää tietoa, joka helpottaa Suomessa toimimista”, kertoo Tero Salonen, Funzilifen toimitusjohtaja. “Lisäksi haluamme tarjota virallisille toimijoille väylän, jota kautta turvapaikanhakijat tavoitetaan jotta he voivat toimia oikean tiedon varassa”.

Funzi on alunperin kehitetty kehittyviin maihin ja palvelu on käytössä useassa Afrikan maassa työllisyys- ja yrittäjyyskoulutuksessa. Se toimii hyvin olosuhteissa, joissa informaatiolähteenä ei ole matkapuhelimen ruutua isompaa näyttöä. Palvelu on valmis käytettäväksi maailmanlaajuisesti ja yritys aikoo laajentaa toimintaansa.

”Maakohtaisesti räätälöityjä tietopalveluja tullaan julkaisemaan koko EU:n alueella. Vastaavaa tehokasta palvelua maahanmuuttajien integroimiseksi ei ole tarjolla”, toteaa Tero Salonen. Funzilife etsii yhteistyökumppaneita luomaan maakohtaista tietosisältöä.

Funzlife on mukana Tekesin ja Ulkoasiainministeriöm BEAM – Business with Impact -ohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita ratkaisemaan innovaatioiden avulla maailman kehityshaasteita ja tekemään siitä menestyksekästä ja kestävää liiketoimintaa.

Funzlifen BEAM-ohjelman projektin tarkoituksena on kehittää ja pilotoida kestävän kehityksen liiketoimintamalleja mobiilin oppimisen palvelussa Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Projektin aikana palvelussa opitaan yrittäjyyttä, työllistymiskoulutusta ja ennaltaehkäisevää terveyskoulutusta. Funzi-sovelluksen käyttäjä saa halutessaan päivittäin uutta oppimissisältöä mobiililaitteeseensa. Opiskelu Funzin avulla on käyttäjälle maksutonta.

Eeva Landowski