Silkkitie, cleantech ja koulutus avaavat suomalaisyrityksille mahdollisuuksia Kazakstanissa

Kazakstanin jäsenyys Euraasian talousliitossa, WTO-jäsenyys sekä mukanaolo Kiinan aloitteessa luoda Kazakstanin kautta kulkeva raide- ja maantieliikkeeseen perustuva silkkitie Euroopan ja Aasian välille tarjoavat suomalaisillekin yrityksille kiinnostavia liiketoimintamahdollisuuksia. Tässä kannattaa hyödyntää Team Finland -palveluja.

"Kazakstanin valtionjohto on asettanut tavoitteeksi, että vuoteen 2050 mennessä Kazakstan kuuluu maailman 30 kilpailukykyisimmän maan joukkoon. Yksi elementti tällä polulla on Kazakstanin strategia Vihreään Talouteen siirtymisestä muun muassa niin, että vuonna 2050 tuotetaan 50 % käytettävästä energiasta uusiutuvia energialähteitä hyödyntäen. Biotalous on myös yksi strategian fokuksista. Tähän Kazakstan investoi noin yhden prosentin bkt:stä, eli noin 3 – 4 miljardia USD vuodessa", Aleksej Leppänen Finprosta kertoo.

Hän osallistui ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan Team Finland -matkalle Astanaan lokakuussa.2015. Matkalle osallistui 70 henkilöä, pääosa yrityksistä ja oppilaitoksista.

Kazakstanin keskeisenä tavoitteena on maan talouden monipuolistaminen öljyn ja raaka-aineiden viejämaasta teollisuustuotantoon, ruuanjalostukseen, kemianteollisuuteen ja rakennusmateriaalien tuotantoon Kazakstan 2050-ohjelman sateenvarjon alla. Maalla on kohtuulliset talouskasvuodotukset alhaisesta öljyn maailmamarkkinahinnasta huolimatta.

Suomen ja Kazakstanin kauppa kasvoi vuonna 2014. Tavaravienti Suomesta oli 169 miljoonaa ja tuonti Kazakstanista 523 miljoonaa euroa. Suomi vie Kazakstaniin esimerkiksi kaivosalan, metallurgian ja kone- ja laiteteollisuuden tuotteita. Mahdollisuuksia viennin lisäykseen näyttää olevan.

"Suomalaisella osaamisella on kasvavaa kysyntää cleantech -sektorilla ja ammatillisessa koulutuksessa. Rakennuskannan modernisointi, Kazakstanin uusi talousohjelma ja Kiinan Silkkitie -projekti voivat tarjota uusia mahdollisuuksia esim. suomalaiselle puu- ja elementtirakentamiselle ja logistiikkasektorille. Finnair haluaa aloittaa suorat lennot Astanaan", kehitysjohtaja Eero Silvennoinen Tekesistä luettelee.

Vuonna 2017 Astanassa järjestetään EXPO2017 aiheena Future Energy. Tämä tarjoaa lukuisia liiketoimintamahdollisuuksia suomalasille energia-alan yrityksille.

Hyvinä esimerkkeinä suomalaisten yritysten yhteistarjoamista ovat Finnish Water Forum ja Agri General Finland.

Matkan yhteydessä Pohjois-Suomen Teollisuusopisto PohTo ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu allekirjoittivat yhteistyötä koskevat muistiot (MoU) paikallisten toimijoiden kanssa. Koulutusalan potentiaalisina markkinamahdollisuuksina tunnistettiin siirtyminen Vihreään Talouteen ja siihen liittyen koulutustarjonta Cleantech sektorilla, metsä- ja maatalousalan koulutus ja korkeakoulujen johdon koulutus.

"Yrityksille löytyi potentiaalisia kumppaneita ja matkalla sovittiin jatkotapaamisia ja yhteistyön tiivistämistä. Mahdollisia jatkoaiheita ovat myös yhteisyritykset ja tuotannolliset investoinnit. Jotkut yritykset hakevat ilmeisesti Venäjän markkinoiden ja ongelmien takia korvaavia mahdollisuuksia Kazakstanista", Silvennoinen arvioi.

"Team Finland -palveluja ja olemassa olevia yhteyksiä kannattaa hyödyntää. BusinessOulu on avannut jo keväällä 2014 Astanaan uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämiseksi Finnish Business Hubin", hän kertoo.

Team Finland Markkinoiden mahdollisuudet / Future Watch palvelussa on käynnissä Silkkitie Kiinasta Eurooppaan (meritie ja maareitti). Kazakstania tarkastellaan osana maareitin mahdollisuuksia.

Lisätietoja

Eero Silvennoinen
Tekes
p. 050 5577 813
eero.silvennoinen (at) tekes.fi

Aleksej Leppänen
Finpro, Export Finland
p. 040 3433 361
Aleksej.Leppanen (at) finpro.fi

Team Finland Markkinoiden mahdollisuudet 

Anne Palkamo