Samsung Electronics kiihdyttämään suomalaisia startuppeja

Uusi terveysteknologiaan keskittyvä yrityskiihdyttämö aloittaa toimintansa pääkaupunkiseudulla. Yrityskehitysammattilaisten perustama Vertical-kiihdyttämö on saanut pääkumppanikseen maailman suurimman kulutuselektroniikkavalmistajan Samsung Electronicsin. Yrityskiihdyttämö aloittaa toimintansa Espoon Otaniemessä, josta sen on suunniteltu laajenevan Helsingin Meilahden ja Viikin kampuksille.

Terveysteknologiaan ja älykkääseen elämään keskittyvä Vertical-yrityskiihdyttämö toimii yrittäjävetoisesti kokeneiden ammattilaisten vetämänä. Kahdesti vuodessa vedettävään 4 - 6 kuukauden kiihdyttämöohjelmaan valitaan kerrallaan 15 aikaisen vaiheen yritystä terveysteknologian, hyvinvoinnin, biotieteen ja ravitsemuksen aloilta. Kiihdyttämö tarjoaa yrityksille kehitysympäristön, toimitilat, kansainvälisen tason valmennusohjelman, järjestää rahoitusta ja tarjoaa apua ja yhteyksiä markkinointiin ja tuotteiden kansainväliseen levitykseen yhteistyössä ohjelman partnereiden kanssa.

Investointien taustalla paljon työtä

"Tämä Samsung-yhteistyö kuten myös aiemmin julkistettu GE Heathcaren Suomessa käynnistyvä tutkimusohjelma ovat määrätietoisen työn tulosta. Lisäksi ne kertovat siitä, että Suomi on todella terveysalan lupaava innovaatiokeskittymä ja kiinnostava kohde kansainvälisille investoinneille", sanoo johtaja Minna Hendolin Tekesistä.

Terveysteknologia on identifioitu yhdeksi Suomen talouden kasvualueeksi. Kolmen ministeriön (TEM, STM ja OKM), Tekesin ja Suomen Akatemian viime toukokuussa julkistama kansallisen terveysalan kasvustrategian toteutus etenee lukuisin toimenpitein. Yksi tavoitteista on saada houkuteltua lisää ulkomaisia investointeja Suomeen.

"Suomi on jo nyt yksi kymmenestä maasta maailmassa, jotka vievät enemmän terveysteknologiaa kuin tuovat. Alan kotimainen liikevaihto on nyt 3 miljardia euroa vuosittain ja meillä on tavoitteena kasvattaa tätä vientiä merkittävästi tulevina vuosina alalle perustettavien uusien innovatiivisten yritysten ja jo maailmanlaajuisesti menestyneiden yritysten kuten Samsung kanssa avoimen innovaation hengessä yhteistyössä," sanoo Vertical-kiihdyttämön vetäjä Pekka Sivonen.

"Tulemme toimimaan hyvin tiiviissä yhteistyössä Helsingin, Espoon ja muiden Tekesin rahoittamien Innovatiiviset Kaupungit (INKA)-ohjelman toimijoiden kanssa ja siten nyt aloittamamme toiminta on luonteeltaan kansallista, mutta kansainväliseen liiketoimintaan tähtäävää. Toimintamme nojaa vahvasti kaksi ja puoli vuotta sitten perustamaamme nuorten terveysteknologiayritysten HealthSPA-klusteriin, johon kuuluu yli 200 yritystä", Sivonen kertoo.

Samsung odottaa yhteistyöltä paljon

"Samsungille yhteistyö pohjoismaisten teknologiayritysten kanssa on tuottanut jo merkittäviä tuloksia. Nyt meillä on mahdollisuus hakea näitä tuloksia systemaattisesti myös terveysteknologian ja älykkäitä laitteita hyödyntävän elämän toteuttamiseksi yhteistyössä Espoossa sijaitsevan tutkimus- ja tuotekehitysyksikkömme kanssa. Firstbeat-yhtiön innovaatiot sydämen pulssin mittaamiseksi on hyvä esimerkki teknologiasta jota Samsung Electronics on lisensioinut Suomesta ja liittänyt osaksi maailmanlaajuisesti myynnissä oleviin älyrannekkeisiin, älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin", sanoo Samsung Electronics Nordicin varatoimitusjohtaja Marko Nurmela.

Lisätietoja

www.vertical.vc

Pekka Sivonen
Puh. 045 895 0966
pekka(at)vertical.vc

Marko Nurmela
Puh. +46 706 144664
m.nurmela(at)samsung.com

Tomi Mäkelä, Academic Medical Center Helsinki
Puh. 050 528 6128
tomi.makela(at)helsinki.fi

Pia Mörk