Piilaakso-calling: luksusta työmatkoihin, älyä sormeen, joukkorahoitusta ja XaaS

"Your daily commute. Redesigned"

Google, Facebook ja Applen shuttle bussit kuljettavat työntekijöitä San Franciscosta Piilaaksoon joka päivä arviolta noin 80 000 ihmistä. Kuvitella tuo määrä autoja 101- ja 280-valtateiden ruuhkassa. Leap-bussi voisi olla osa mobiilioperaattoria. Leap on yksityinen bussifirma, joka tarjoaa vaihtoehtoa yliahtaille julkisille busseille San Franciscossa. Kyyti maksaa enemmän, mutta sisustuksessa on hivenen arjen luksusta. Mobiilisovelluksen kautta voi tilata bussin minibaarista vaikka jääkahvia. Tai jos haluaa astetta enemmän yksityisyyttä, niin "there's an app for that too", Loup-auto, joka ajaa vain tiettyä reittiä, kuten bussitkin. Voisiko ne Koffin ratikat olla vaikka co-working -tai kokousratikoita, jolla liikkuisi kätevästi tapaamisesta toiseen samalla.

XaaS – "Mikä vaan" as a Service

Olen puhunut joka käänteessä Sonja Heikkilän vetämästä MaaS -projektista. Aihe on saanut täällä paljon kiinnostusta. MaaS:sta tulee muutakin liiketoiminta mieleen pelkällä termeillä pallottelulla: FaaS – Fitness as a Service. Ihmiset maksavat kalliita jäsenmaksuja kuntosaleihin ja uusia lajeja on ainakin Piilaaksossa sen verran, että toivoisi sellaista superjäsenyyttä, jossa voisi käydä itse valituissa liikuntakohteissa esim. Equinoxin salilla, squash pelikentillä ja SoulCycle:ssa, jossa yhdistyvät sisäpyöräily ja kevyet painot. Joku suomalainen firma taisi ollakin tällä alalla, mutta länsirannikolle asti eivät ole vielä ehtineet.

Pebble Time

Älykelloista Pebble Time on tehnyt jälleen uuden kaikkien aikojen ennätyksen joukkorahoituksen, Kickstarter joukkorahoituksen kautta. Pebble Time keräsi kokoon yli $20 miljoonaa, vaikka tavoitteena oli saada kasaan $500 000. Piilaakso on käynnistämässä Future Watch -signaaleihin perustuvan joukkorahoituksesta kertovan "opuksen", jonka on tarkoitus valmistua syksyllä.

Älysormuksia

Suomalainen älysormus Oura (kuvassa) lanseerattiin Launch Festivaalissa maaliskuun alussa. Samassa älysormussarjassa, mutta viestinotifikaatiofunktioilla on muun muassa Ringly, joka sai hiljattain $5.1 miljoonaa A-kierroksella. Game Developers Conference -pelikonferenssissa sormustyyliä näytti Nod, jonka sensoriliikkeillä pystyy kontrolloimaan muita laitteita esimerkiksi peliohjainta. Nod sai hiljattain A-kierroksella $9.2 miljoonaa. Kilpailu "yksisarviseksi" firmaksi on alkanut. Piilaaksossa kutsutaan pääomarahoitusten perusteella yli miljardin valuaation startuppeja "Unicorniksi".

Mitä muuta uutta Piilaaksossa

Mårten Mickos jakaa kokemuksiaan School of Herring videoblogin kautta.

SAP HanaHaus, rekrytointikahvila – Uusi working space ja samalla Blue Bottle -kahvila Palo Alton University Avenuella. SAP:n strategia saada houkuteltua ja rekrytoitua lahjakkaita ohjelmoijia talliinsa Palantirilta, Googlelta ja Facebookilta. http://hanahaus.com

Mainitut linkit


Tonxu, Tekes Piilaakso