Kristiina Ketomäki: Peoplecentric!

Lean-ajatusmaailma kiehtoo minua suuresti. Nykyisin en tosin ihan tiedä mikä hyvä juttu on Leania, mikä jotain muuta. Mutta onko sillä väliä? Onko otsikolla väliä kunhan sisältö on hyvä. Michael Balle'ta kuunnellessa löysin keskeiseksi asiaksi ihmisen. "Peoplecentric" toistui useasti ja siitä löysin selkeän yhtymäkohdan itseeni ja ajatuksiini. Enenevässä määrin huomaan ajattelevani asioita ihmisen ja ihmisten kautta.

Johtajuus on nimenomaan ihmisten johtamista. Se on mahdollistamista. Jotta ihmisiä voi johtaa, täytyy olla heidän kanssaan. Kuunnella ja oppia ymmärtämään erilaisia mielipiteitä. Leanissa puhutaan termistä Gemba - Go, look and see. Mene paikan päälle katsomaan ja tutustu itse asiaan. Gembassa on vissi ero siihen, että johtajana saat raportin tapahtumista. Mene paikalle, tutustu, tee itse. Vasta sitten tiedät mistä puhutaan. Itse lisään mielelläni Gembaan sanan listen. Kuuntele mitä ihmiset puhuvat.

Leanissa ihmiskeskeisyyden lisäksi on tärkeää sana arvo. Tehdään sitä mikä tuottaa arvoa. Suomenkielessä arvo ja arvostus ovat lähellä toisiaan, siitä syntyy taas yhteys ihmiseen. Toisen ihmisen arvostaminen lisää arvoa työyhteisöön ja arvostava työyhteisö taas on tuloksellinen ja tuottava. Näinä aikoina, kun työn tuottavuus ja kilpailukyky ovat jatkuvasti otsikoissa, on hämmästyttävää ettei juuri lainkaan puhuta työn sisällöstä. Työpäivän pituus vai työpäivän aikana tehdyt, arvoa tuottavat asiat? Kumpaa pitäisi lisätä?

Me Plastepissa olemme Leanin tiemme alussa, mutta nyt jo hyvin löytäneet reitin ja osaamme kohtalaisen hyvin seurata karttaa. Olemme paljastaneet monia arvoa tuottamattomia asioita, joita myös hukaksi kutsutaan. Monet niistä on jo onnistuttu poistamaan ja monia mietitään yhdessä. Koko henkilöstö on otettu mukaan Lean-toimiin ja vähitellen se alkaa näkymään. Aiempi yrityskulttuuri muuttuu hitaasti mutta varmasti.

Merkkinä uudesta näkyy vaikkapa tehtaan seinällä oleva kalanruotokaavio, jonka äärelle työntekijät kokoontuvat ongelmia kohdatessaan. Tai toimitusjohtajan luopuminen toimistopaikasta. Työpiste liikkuu ympäri tehdasta tarpeen mukaan ja käynnissä on jatkuva gembawalk. On mieletöntä huomata miten pienellä asialla työntekijä kokee saavansa arvostusta osakseen: liikkuvaa työpistettä suunnitellessani en lainkaan tajunnut sen arvoa muille. Nyt saamani palaute on ollut mykistävää!

Jotenkin, ihmiskeskeisyys ja lean kiteytyvät juuri nyt tähän. Minä toimarina olen ihmisten keskellä siellä missä asia tapahtuvat – ja se tuntuu hyvältä.

Kristiina Ketomäki, Toimitusjohtaja, Plastep Oy

 

 

 

Tiina Lifländer