Oilonin matalapäästöinen polttotekniikka käyttöön Pekingissä

Lahtelaisen energia- ja ympäristöteknologiaan erikoistuneen Oilonin kehittämällä polttotekniikalla on päästy maailmanluokan tasoon päästöjen alentamisessa. Uusi, katalyyttiseen polttoteknologiaan perustuva innovaatio on otettu käyttöön Beijing Thermal -kaukolämpölaitoksessa Pekingissä.

Ratkaisun ansiosta Pekingin laitos pääsee vaadittuihin, ainutlaatuisen alhaisiin typen oksidien päästöarvoihin (alle 30 mg/Nm3). Samanaikaisesti laitoksen hyötysuhde paranee. Tekes on osallistunut tähän vaativan teknologiaprojektin ja pilotoinnin rahoitukseen.

Kiina ja Peking ovat olleet Oilonin tärkeimpiä markkina-alueita jo yli kymmenen vuotta. Tuotekehitykseen pitkäjänteisesti panostanut Oilon on pärjännyt kovassa kilpailussa Pekingin ilmanlaadun parantamiseksi korkeatasoisilla ja vähäpäästöisillä tuotteillaan.

Kiinan viranomaisten kunnianhimoinen ohjelma puuttuu ilmansaasteongelman syihin. Maan tavoitteena on vähentää päästöjä 25 prosenttia vuoden 2012 tasosta vuoteen 2017 mennessä Pekingissä sekä Tianjin ja Hebein maakunnissa. Koko maassa vähennystavoite on 10 prosenttia. Pelkästään ilmanlaadun parantamiseen investoidaan yli 200 miljardia euroa ohjelman aikana.

"Oilon on hyvä esimerkki siitä, miten erittäin kilpailluilla markkinoilla voi päästä kaupalliseen menestykseen asiakkaan tarpeisiin vastaavalla teknologialla ja oikeilla kumppanuuksilla. Ilahduttavaa, että Tekes ja Team Finland ovat voineet olla tuotekehityksen osalta vauhdittamassa näitä saavutuksia", Tekesin pääjohtaja Pekka Soini sanoo.

Anne Palkamo