Liikkumisoperaattorihaku päättyi – syntyykö Suomeen uudenlaisia liikkumisen palveluja?

Tekes on toteuttanut liikkuminen palveluna (Mobility as a Service) eli MaaS-ohjelmaa yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Ohjelmassa oli keväällä 2015 avoinna haku liikkumisoperaattoreille, jotka kehittävät kuluttajille ovelta ovelle -liikkumispalveluja. Palveluissa yhdistyy useiden eri liikennevälineiden saumaton käyttö ja maksaminen.

Hakuun tuli määräaikaan mennessä 10 hakemusta, joista puolet on liikkumisoperaattoreita ja puolet tarjoaa tukipalveluja.

- Tämä vaikuttaa hyvältä kokonaisuudelta, jossa on edellytyksiä erilaisten ratkaisujen pilotoinnille. Tekes pyrkii varmistamaan, että pilotoijilla on ainakin VR:n ja taksiliiton sijainti- ja maksurajapinnat käytössään, jotta matkat voidaan tilata, yhdistellä ja maksaa yhdestä sovelluksesta. Samalla varmistuu sekä pitkän matkan että viimeisen kilometrin toteutuminen palvelussa, summaa Tekesin strateginen ohjelmapäällikkö Raine Hermans.

Rahoituspäätökset pyritään tekemään 14.8. mennessä.

Tekes ja LVM kartoittavat myös mahdollisuuksia pilotoida ratkaisuja kansainvälisesti muun muassa Ruotsin Vinnovan, Skotlannin Scottish Enetrprisen ja Michiganin yliopiston kanssa.

Lisätietoja

Asiantuntija Sonja Heikkilä
sonja.heikkila(at)tekes.fi
puh. 050 5577 694

Eero Lukin