Lähiöfestivaali Our House 8.8.–15.8.2015 rakentaa vision tulevaisuuden lähiöstä

Ensimmäinen lähiöfestivaali polkaistaan käyntiin lauantaina 8.8. Mikkolan lähiössä osoitteessa Marsinkuja 1, Vantaa. Viikon ajan purkua odottavassa, tyhjentyneessä 70-luvun elementtitalossa ideoidaan ja rakennetaan työkaluja lähiöiden uudistamiseksi.

Our House -festivaalin tuottaa Momoliving, joka on 50-, 60-, 70-luvulla rakennettujen kotien tulevaisuudelle omistautunut tuotantoyhtiö ja liike. Momoliving haluaa festivaalilla tuulettaa kansallista keskustelua lähiöistä ja avata ikkunoita maailmalle.

”Lähiöt rakennettiin aikanaan yhteiskunnallisena projektina. Varhaisia lähiöitä ajoi voimakas inspiraatio: rakennetaan hyviä koteja ja asuinympäristöjä kaikille. Entä nyt? Olemmeko inspiroituneita uudistamaan lähiöitämme?” festivaalin päätuottaja Katja Lindroos kysyy.

Festivaalin tekevät mahdolliseksi yhteistyökumppanuudet. Lähiöfestivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat LähiTapiola, Tikkurila ja Tekes ja yhteistyökumppaneita Kekkilä, Puustelli ja Sokos Hotels. Mukana näyttelytiloissa ovat myös Vallila Interior ja Forbo Flooring Systems. Festivaalin mediakumppanit ovat A-lehdet ja MTV.

”Olemme myönteisesti yllättyneitä siitä, että nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä lähiöfestivaali on saanut varsinkin yritykset mukaan. Ilman yrityskumppaneiden intoa ja sitoutumista lähiöfestivaalia ei tosiasiassa olisi pystytty toteuttamaan”, Lindroos sanoo.

Festivaaliviikon sisältöjä ja tapahtumia ovat tekemässä muun muassa Kansainvälisen designsäätiön Toimiva kaupunki -hanke, Asuinalueiden kehittämisohjelma, Vantaan kaupunki ja Oman muotoinen koti -hanke.

”Kiinnostavimmat uudet ideat syntyvät erilaisten toimijoiden ja asioiden törmäyksissä. Tämä tiedetään jo start-upeissa – miksei sama toimisi lähiöidenkin uudistamisessa?”

Asuntoihin tehdyt näyttelyt, työpajat ja luennot kertovat ja tutkivat, mistä rakentuu uutta arvoa lähiöille

Suomessa lähiöiksi lasketuilla alueilla asuu jo useampi kuin joka viides. Lähiöitä odottaa seuraavien vuosien aikana miljardien eurojen korjausurakka.

Viimeaikaiset uutiset ovat kertoneet Suomessa käynnissä olevasta murroksesta. Osa asuntokannasta menettää arvoaan – jopa niin jyrkästi etteivät pankit myönnä kaikille taloyhtiöille enää lainaa peruskorjauksiin. 60- ja 70-luvun talokanta on kovimman uhan alla, ja juuri ne ovat myös suomalaisen asuntorakentamisen huippuvuosikymmeniä.

Lähiökotien erilaiset mahdollisuudet ovat nähtävissä ja koettavissa festivaalipaikkana toimivaan taloon tehdyissä näyttelyissä. Kuudessa elementtitalon asunnossa, entisessä postikonttorissa/kioskissa, talon parvekkeilla ja pihalla on Suomen eturivin designereiden ja festivaalin yhteistyökumppaneiden toteuttamia visiota lähiöasumisesta. Asuntoihin pääsee tutustumaan viikonloppuisin ja arki-iltaisin.

Lähiöiden suuri muutos on aiheena heti avajaisviikonlopun jälkeen maanantaina 10.8. Asuinalueiden kehittämisohjelman järjestämässä seminaarissa. Ilmoittautuminen on avautunut osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/074212B34B371D5C.par

Samana päivänä Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen, Nuorisoasuntoliiton, YSäätiön ja Toimivan kaupungin Oman muotoinen koti -projekti pitää oman työpajan, jossa haetaan ratkaisuja nuorten asunnottomuuteen. Lähiöiden lapset ja nuoret sekä Suomen eriarvoistuminen ovat teemana päivän päättävässä keskustelutilaisuudessa.

Lähiö 2.0 eli koteja uudistavat teknologiat ja palvelut ovat esillä tiistaina 11.8. Tekesin isännöimässä päivässä. Uusien mahdollisuuksien parissa jatketaan keskiviikkona 12.8. Toimivan kaupungin ja Momolivingin yhdessä järjestämässä koko päivän Toimiva lähiö -työpajassa, jossa lähiöihin ja erityisesti niiden julkisiin tiloihin kuten ostareihin haetaan uusia liikeideoita ja sosiaalisia innovaatiota. Ilmoittautuminen tapahtuu Toimivan kaupungin sivuston kautta, ja se avautuu ennen juhannusta.

Torstaina 13.8. Momoliving ja A-lehdet julkistavat uuden asumisen tutkimuksen, joka tarjoaa vastauksia siihen, mitä suomalaiset asumisessa arvostavat ja miten lähiöt voisivat vastata toiveisiin. Perjantai 14.8. on numeropäivä, jona kiinteistötalouden ja -sijoittamisen sekä asuinalueiden kehittämisen asiantuntijat kokoontuvat festivaalin pääyhteistyökumppani LähiTapiolan isännöimään pyöreän pöydän keskusteluun siitä, miten lähiötalot kannattaa korjata – jos kannattaa.

Lähiöfestivaalin kansainvälisiin vieraisiin lukeutuvat maanantaina seminaarissa luennoiva Gerard van Bortel Delftin teknillisestä yliopistosta Alankomaista, joka on tutkinut niin sosiaalista asumista kuin kaupunki- ja lähiöuudistusta, ja Kryddor från Rosengård -projektin vetäjä Lena Friblick Ruotsin Malmöstä, joka kertoo torstaina, miten maahanmuuttajalähiöstä rakennetaan ruokakulttuurin ilmiö.

Lähiötalo ja -piha täyttyvät muraaleista, ulkoilmaelokuvista, esityksistä, lähiruokatorista ja viljelypalstasta, design-kirppiksestä...

Festivaaliviikon aikana on kutsuvierastilaisuuksien lisäksi useita, kaikille avoimia tapahtumia. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia, mutta osaan on ennakkoilmoittautuminen paikkojen rajallisuuden vuoksi.

Avajaisviikonloppuna 8.8. ja 9.8. sekä päätöspäivänä lauantaina 15.8. on kaikille avoimia työpajoja ja tapahtumia. Viimeksi mainittuna talon pihalta voi hankkia kierrätysdesignia A-lehtien järjestämältä kirppikseltä ja tuoreita vihanneksia Kaupunkilaisten oma pelto -ruokaosuuskunnan torilta. Myös torstai-ilta 13.8. on omistettu ruokakulttuurille ja hyötyviljelylle festivaalin yhteistyökumppaneiden Kekkilän ja Puustellin isännöimässä pihatapahtumassa. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Sokos Hotelsin huoneessa majoittuva laulaja–lauluntekijä Ville Leinonen säveltää talolla uusia kappaleita.

Lähiöfestivaalin kunnianhimoisimpiin projekteihin kuuluu Street Art Vantaa -ryhmän ja Salla Ikosen tekemät suuret muraalit. Harmaiden elementtitalojen päätyseinät muuttuvat mielikuvituksen juhlaksi. Lisäksi Grafian G-REX järjestää maalailujamit. Street art –hengessä maalataan myös rappukäytäviä Vantaan kaupungin organisoimassa taiteilijoiden ja nuorten yhteishankkeessa. Vantaan kaupungin toimesta kortteliin tulee myös ulkoilmaelokuvateatteri, pop up -nuorisotalo, kaikille avoimia työpajoja ja erilaisia esityksiä.

Festivaali on esillä muun muassa videoiden muodossa festivaalin omalla että mediakumppani A-lehtien verkkosivustolla. MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelma tekee suoraa lähetystä Lähiöfestivaalista perjantaiaamuna 14. elokuuta. Samana päivänä MTV järjestää Mikkolassa lähiöaiheisen yhteiskunnallisen keskustelun SuomiAreena Goes Lähiöfestivaali, joka lähetetään suorana MTV.fi:ssä.

Käytännön tietoja lähiöfestivaalista

Festivaalisivusto ourhouse.fi(myös lähiöfestivaali.fi) on auki, ja se uudistuu festivaalin kynnyksellä. Ohjelman yksityiskohtia ja ilmoittautumisohjeita tapahtumiin julkistetaan kesän ajan Twitterissä: @ourhouseFI (#lähiöfestivaali, #ourhouseFI) ja Facebookissa: Facebook.com/Momoliving. Festivaalin rakentumista voi seurata myös Instagramissa: OurHouseFI.

Festivaalitalo on avoinna yleisölle viikonloppuisin eli 8.–9.8. ja 15.8. klo 11–20 ja arki-iltaisin 10.–14.8. klo 17–20. Festivaalin sivustolla tiedotetaan mahdollisista muutoksista.

Näyttelytilat eivät ole esteettömiä, eikä alueelle ole varattu erillisiä pysäköintipaikkoja. Järjestäjät kannustavat festivaalikävijöitä käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Saapumisohjeet junilla ja linja-autoilla löytyvät festivaalin aikana ourhouse.fi-sivustolta.

Eero Lukin