Kasvu Openissa intohimoa, intuitiota ja itseensä uskomista

Kasvu Openissa yrittäjien kasvun tueksi valjastetaan asiantuntijoita, sijoittajia ja kokeneita yrittäjiä pohtimaan kasvun mahdollisuuksia. Tänä vuonna Kasvu Open -ohjelmaan osallistui 635 kasvuyritystä ja yli 900 liike-elämän huippusparraajaa.

Finaalissa oli kilpailuun osallistuvien yritysten sparraushetkien lisäksi myös sytyttäviä esityksiä. Kasvu Openin ja Tekesin Liideri-ohjelman teemoilla oli kosolti htäläisyyksiä. Ohjelma tarjosi Liiderille mainion näköalapaikan osallistuneiden yritysten haasteisiin ja kasvusuunnitelmiin.

Karnevaalien esiintyjät olivat oivallisesti ymmärtäneet tarinallisuuden merkityksen ja arvon viestin välittämisessä.  Madventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat tv-työnsä kautta tarinankerronnan huippuammattilaisia. He saivat hienosti punottua yhteen oman menestyksensä ja oppinsa yrittäjyydestä: intohimo, intensiteetti, intuitio ja itseensä uskominen – teesejä, joita kasvuyritysten yleisö kuunteli henkeä pidättäen.

Tarinallisuudessa ei jääty Madventuresin varjoon, kun yleisö sai Aki Aunolalta kuulla jännitystä tihkuvan kertomuksen siitä kuinka huipulle noustaan, sieltä tiputaan ja kuinka sumusta raivataan tie takaisin valoon. Luonnosta Oy:n rehellisestä ja aidosta tarinasta välittyi vaikuttavalla tavalla se, kuinka modernisti elintarvikealan yritystä Tyrnävällä johdetaan. Aunolasta huokuva myynnin ilo sykähdytti: ”Saa tehdä oikeaa kauppaa”. Tuollaista myynnin arvostusta soisi Suomessa näkevän enemmänkin.

Toinen tarina kuultiin Toni Piiraiselta, kuinka hän kuvasi perheyritys Planrayn kasvua. Hänen väitteensä siitä, että suomalaiset yritykset kärsivät ”Ruotsinlaivan buffettiterrieri -syndroomasta” nauratti yleisöä ja varmasti konkretisoi kuulijoille tyypillistä yrityselämän sudenkuoppaa. Lääkkeeksi tarvitaan fokusoimista ja uskallusta sanoa ei ja päästää myös irti – oivaltava ja mieleenpainuva esimerkki. 

Voittajia ja kunniamainittuja 

Tärkeintä tapahtumassa olivat kuitenkin finalistiyritykset. Voittajiksi selviytyivät älyä kaukolämpöön tuova Fourdeg ja mobiilipelaamista uudistava Critical Force Entertainment. 

Kunniamaininnalla palkittiin skaalautuvan voimalinjan kehittänyt Toroidion ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen panostava BioGTS.

Tekes on mukana näiden kaikkien palkittujen yritysten polulla jakamassa riskiä ja mahdollistamassa rohkeat kasvutavoitteet.

Verkostoa idean ympärille

Vaikka vain muutama palkittiin, niin kilpailu oli todella antoisa myös muille yrityksille. Kasvu Openin tärkeintä antia on mahdollisuus rakentaa verkostoa idean ympärille ja yrityksen eteenpäinviemiseen. Varsinkin alkuvaiheessa yritykselle on tärkeää saada vakuuttavia puolestapuhujia ja kontakteja kasvun mahdollistajiin. Tähän Kasvu Open on tarjonnut kaikille huikean tilaisuuden. Erityisen inspiroivaa oli huomata miten kaikilla yrityksillä oli mahtava asenne, avoimuuden ja jakamisen kulttuuri ja he todella laittoivat itsensä likoon.

Tällaisella asenteella otetaan aivan varmasti niitä tuottavuusloikkia ja saadaan Suomen vienti vetämään – meidän tehtävä on rakentaa peliä mahdollistajana ja purkaa kasvun esteitä kuten liikaa byrokratiaa. Tässä karnevaalin hengessä oli mahdoton olla pessimistinen ja sen draivin avulla jatkamme Liideri-ohjelmassa kasvun johtamisen parissa. Tuli tunne, että haluamme todellakin olla tässä kansanliikkeessä mukana.

Liideri-ohjelman aktivaattorit olivat tänä syksynä mukana Kasvu Open -kiertueella halki Suomen. Olimme kasvuyritysten sparraajina, ns. ”mylläreinä”, kilpailun semifinaaleissa Oulussa, Tampereella, Turussa ja Espoossa sekä mukana myös Jyväskylän Kasvun Karnevaalit -finaalissa.

 

Liinamaaria Hakola ja Jaana Saarisilta, Liideri-ohjelman aktivaattorit

Kuva: Matias Ulfves

 

 

 

Tiina Lifländer