Innovaatiot, koulutus ja yhteiskunnan toimivuus Suomen vahvuuksia WEFin vertailussa

Suomi sijoittuu kahdeksanneksi World Economic Forumin (WEF) kilpailukykyvertailussa. Suomen vahvuuksia ovat talouden ja yhteiskunnan toimivuus, terveys ja peruskoulutus, korkeakoulutus ja työssä oppiminen sekä innovaatioiden runsaus.

Vertailun kärkimaat ovat Sveitsi, Singapore ja Yhdysvallat. Suomen sijoitus on laskenut edellisestä vuodesta, mutta edelleen Suomi on paras Pohjoismaa. Ruotsi sijoittuu yhdeksänneksi ja Norja yhdenneksitoista. Kaikkiaan vertailussa on mukana 140 maata.

WEFin tulokset kertovat maiden keskipitkän ja pitkän aikavälin kasvupotentiaalista, mutta vertailu ei ennakoi tulevaa.

"Yksi Suomen vahvuus on yliopistojen ja yritysten yhteistyö tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Huolena on, menetämmekö tämän vahvuuden, kun tutkimus- ja kehitysrahoitusta leikataan ja tutkimuksen rahoitus on muutoksessa", kehitysjohtaja Eero Silvennoinen Tekesistä pohtii.

Samaa korostaa vaikuttavuusarvioinnin asiantuntija Jari Hyvärinen: "Suomen sijoitus on edelleen vahva innovaatioissa, erityisesti yritysten ja tutkimuksen tutkimus- ja kehitysyhteistyössä."

"WEFin esiin nostamista Suomen heikkouksista viennin kasvuun haetaan parannusta Tekesin innovaatiorahoituksella ja Team Finland -palveluilla", Silvennoinen sanoo.

"WEFin vertailu perustuu kyselyaineistoihin. Sijoitukset eivät ole mitään absoluuttisia totuuksia, vaan enemmänkin suunnannäyttäjiä", johtava asiantuntija Ari Mikkelä Tekesistä muistuttaa.

Lisätietoja

Petri Rouvinen
ETLA
p. 050 367 3474
pro (at) etla.fi

Anne Palkamo