Kasvun karavaani Vaasassa: Innovaatioilla energistä kasvua

Kasvun karavaanilla halutaan edistää EU-asioista käytävää keskustelua ja EU-asioiden näkyvyyttä maakunnissa. Vaasassa järjestetään perjantaina 25.9. osana Kasvun karavaani kiertuetta useita tapahtumia. Kiertueella keskustellaan alueellisella tasolla investoinneista, kasvu-, työllisyys- ja kilpailukykypolitiikasta sekä alue- ja rakennepolitiikasta.

Vaasan päivä on myös osa komission varapuheenjohtaja Šefčovičin energiaunionikiertuetta. Kiertueen Suomen-pysäkiksi valikoitui energinen Vaasa, onhan EnergyVaasa Pohjoismaiden suurin energiaklusteri.

Kiertueella etsitään vastausta kysymykseen siitä, miten parantaa ihmisten jokapäiväistä elämää ja edistää kunkin alueen kansainvälistä kilpailukykyä. Tänä vuonna karavaani pysähtyy Vaasan lisäksi vielä marraskuussa Oulussa.

Miksi Tekes on mukana?

Tekes haluaa vaikuttaa uuden vientiliiketoiminnan synnyttämiseen kasvumarkkinoilla. "Kärkiteemoista nostan esiin uudet biotuotteet, älykkäät energiajärjestelmät ja resurssitehokkuuden. Digitaalisuus luo aivan uusia mahdollisuuksia", kertoo johtaja Teija Lahti-Nuuttila Tekesistä. Lahti-Nuuttilan mukaan Suomi on mahtavan hyvä paikka kokeilla ja pilotoida innovatiivisia älykkäitä energiaratkaisuja.

"Upea esimerkki on ABB:n, Vaasan Sähkö -konsernin, Anvian ja Vaasan yliopiston älykkään sähköverkon teknologian testaus ja pilotointi Vaasassa sijaitsevassa Sundomin kylässä", hehkuttaa Lahti-Nuuttila.

Älyverkkopilotin tavoitteena on parantaa sähkönjakelun luotettavuutta sekä luoda edellytykset tuuli- ja aurinkovoiman hyödyntämiselle alueen kotitalouksissa. Älykkäille verkkoratkaisuille on kysyntää paitsi Suomessa myös koko Euroopassa.

Päivän ohjelman kulkua

Vaasan yliopiston Levón-salissa kansalaiset pääsevät keskustelemaan Euroopan komission energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan Maroš Šefčovičin kanssa. Teija Lahti-Nuuttila avaa energia- ja innovaatioaiheisen paneelin. Panelisteina muun muassa Euroopan parlamentin jäsenet Petri Sarvamaa ja Miapetra Kumpula-Natri.

Tilaisuus on myös medialle avoin. Keskusteluja voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä ja osallistua Twitterissä tunnisteella #EUdialogues.

Iltapäivän seminaari Global Growth from the Leading Energy Cluster in the Nordic Countries pidetään Academillissä.

Vaasan alueella sijaitsee Pohjoismaiden johtava energiaklusteri, jossa yli 140 yritystä kehittää korkealuokkaista teknologiaa kestävään energiantuotantoon ja energiatehokkaaseen kulutukseen. Klusterin suuret yritykset näyttävät tietä markkinoiden johtavalla teknologialla ja uusilla innovatiivisilla ratkaisuilla, kun taas pienemmät vahvistavat sitä tuoreilla ideoilla ja hyvällä potentiaalilla nopeaan kasvuun. Seminaari tarjoaa viidelle kasvuyritykselle mahdollisuuden esitellä parhaita ideoitaan kansainvälisille markkinoille. Sitä seuraavassa paneelissa varapuheenjohtaja Šefčovič keskustelee klusterin johtavien yritysten kanssa siitä, miten EU:n ja Suomen energiapolitiikat tukevat kasvua nyt ja tulevaisuudessa. Tekesin puheenvuoro käsittelee sitä miten innovaatioilla päästään kasvun polulle.

Ohjelma

Seminaaria voi seurata myös verkkolähetyksenä. Päivän kulkua voi seurata ja osallistua keskusteluun Twitterissä tunnisteilla #kasvunkaravaani ja #EnergyUnion.

Yhteistyössä
Vaasan tapahtumaa järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto, ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus, eduskuntatiedotus, Tekes, työ- ja elinkeinoministeriö, Vaasan kaupunki, Vaasanseudun kehitys Oy VASEK ja teknologiakeskus Merinova.

Lisätietoja

Teija Lahti-Nuuttila, johtaja
puh.050 5577 873
teija.lahti-nuuttila (at) tekes.fi

Soile Thalén