Uudet palvelut kaupunkilaisten käsittelyyn Lahdessa

Lahti muuttuu tulevaisuuden kaupunkiympäristöön suunniteltujen palveluiden testialustaksi huhtikuun alussa. Testattavia palveluita ovat esimerkiksi liikenteen ja tilojen yhteiskäyttöratkaisut, energiaa säästävät älykkään asumisen sovellukset sekä lainaamopalvelut. 

Testijakso on osa pohjoismaalaista Smart Retro -kiihdytysohjelmaa. Pohjoismaissa on paljon 60- ja 70-luvuilla rakennettuja alueita, joiden uudistaminen on samaan aikaan sekä valtava haaste että mahdollisuus. Ohjelmassa kehitetään ja testataan uusia älykkäitä palveluja kaupunkiympäristössä, ja sitä kautta synnytetään uutta liiketoimintaa startup-yritysten, isompien yritysten ja kaupunkien yhteistyöllä. Toisena testialustana toimii Lahden lisäksi Tukholma. 

Testikäyttäjiä kaivataan mukaan 

Lahtelaisten keskuudesta haetaan nyt testaajia auttamaan palveluiden kehittämisessä kevään aikana. Testihenkilönä oleminen voi tarkoittaa vaikkapa haastatteluihin vastaamista tai palvelun määräaikaista koekäyttöä ja palautteen antamista.
Mukana on Lahden kaupungin ja 14 startup-yrityksen lisäksi laaja joukko julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita. Smart Retro on osa Nordic Built -aloitetta. Smart Retro kytkeytyy osaksi Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman toteutusta Lahden kaupunkiseudulla.
 
Testijakso sulautuu kaupungin normaaliin elämään palveluiden kautta. Kyse on startupien, kaupungin ja yritysten yhteistyöstä, jonka tavoitteena on oppia toinen toiselta ja auttaa löytämään nopeasti ensimmäiset käyttäjät palveluille. 

Testaajia tarvitsevat palvelut

Vie mennessäs, tuo tullessas -periaatteelle nojaavan PiggyBaggy-vertaiskuljetuspalvelun päämääränä on valjastaa ihmisten työ- ja vapaa-ajan matkustaminen hyötykäyttöön. Lahdessa palvelu testaa ruokakauppaostosten kotiinkuljetusta asiakkaiden avulla. Lisäksi kokeilussa on "kivijalka pilvessä" -konsepti, joka joukkoistaa pienyrittäjien logistiikan älykontin avulla. 

Lahtelainen Nurmi Clothing sen sijaan on avannut vaatelainaamon, josta saa Nurmen vaatteita määräajaksi käyttöönsä. Kuukausimaksulle perustuva palvelu on helppo ja edullinen tapa uudistaa vaatekaappia täyttämättä sitä. Vaatelainaamo on auki aina keskiviikkoisin tai sopimuksen mukaan. 

CityCarClub kartoittaa lahtelaisten kiinnostusta ja tarpeita autojen yhteiskäyttöpalveluihin.
 
Ilmottaudu testikäyttäjäksi osoitteessa: http://smartretro.demoshelsinki.fi/join-smart-retro-program/join-test-user-pool/

Lisätietoja 

Antti-Juhani Piirainen
Demos Helsinki
050 382 9231
antti-juhani.piirainen(at)demoshelsinki.fi
http://smartretro.demoshelsinki.fi

Saara Vauramo 
Lahden kaupunki
044 716 1585
saara.vauramo(at)lahti.fi

Lisätietoja Lahden kaupunkiseudun INKA-ohjelmasta

Tomi Tura
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
050 323 1050
tomi.tura(at)ladec.fi
http://www.ladec.fi

Eero Lukin