Kyberturvallisuus ei ole vain isojen asia

Omakotitalojen putkiremontteja tarjoava Pohjolan LVIturva otti selvää kyberturvallisuudesta Jykesin Yritysklinikan avulla. Yrityksen toinen perustaja Juhana Kilpeläinen sanoo, että tietämättömyys olisi voinut kaataa koko yrityksen hetkessä.

Vielä muutama vuosi sitten Pohjolan LVIturvassa työskenteli tyytyväisiä miehiä. Työt kirjattiin aamuisin ruutuvihkoon ja sivut jaettiin asentajien kesken. Työn alla oli monia erikokoisia projekteja aina hanan vaihdoista kattavampiin putkistoremontteihin.

Neljässä vuodessa työmäärä on kasvanut niin paljon, että ruutuvihon sivut eivät enää riitä kirjauksiin. Nykyään yritys työllistää noin sata asentajaa ja suunnittelijaa. Putkiremontteja tehdään ympäri Suomen ja tarkoitus on laajentaa toimialuetta myös ulkomaille. Vauhti on ollut niin huimaa, että kyberturvallisuuden kysymyksiä ei ole ehditty huomioida, sanoo yrityksen varatoimitusjohtaja Juhana Kilpeläinen.

”Nykyään yrityksemme kaikki tieto on sähköisenä asiakasrekisteriä myöten. Jos nämä tiedot häviäisivät, niin konkurssihan siitä seuraisi.”

- Tapasin messuilla Jyväskylän seudun kehittämisyhtiön edustajan. Hän kysyi mitä kyberturvallisuus meidän yrityksessämme tarkoittaa. En osannut vastata siihen, joten päätin osallistua Jykesin yritysklinikalle, Kilpeläinen kertoo.

Tilanne on tuttu INKA-ohjelman kyberturvallisuusteemassa työskentelevälle Mika Kataikolle. Kataikko ja muut kyberasiantuntijat kiertävät ympäri Suomea tekemässä kyberturvallisuutta tutuksi ihmisille.

- Olemme kohdanneet valtavasti ihmisiä ja yrityksiä Suomea kiertäessämme. Liiketoiminnan suojaaminen digiaikana kiinnostaa selvästi yrityksiä. Kyberturvallisuus on arjen turvallisuutta, siitä tuleekin olla kiinnostunut, kyberturvallisuudesta vastaava johtaja Mika Kataikko Jykesistä toteaa.

Kataikon mukaan LVI-turva on malliesimerkki yrityksestä, joka ymmärtää digitaalisuuden mahdollisuudet. Samalla se huomioi myös digitaalisuuden riskit kehittäessään omaa liiketoimintaansa.

- Olemme tyytyväisiä, että olemme kehitysyhtiönä voineet antaa yritykselle sopivan herätteen turvallisuuden lisäämiseksi, Kataikko lisää.

Kyberturvallisuuteen herääminen yllätti LVIturvan perustajan täysin.

- Emme tehneet aikaisemmin mitään kyberturvallisuuden eteen, koska luulimme, että kaikki on hyvin. Yritysklinikalla kävimme asioita läpi käytännön tasolla. Nyt tiedämme, mihin uhkiin meidän tulisi varautua.

Muutoksia tietoturvan osalta alkoi tapahtua heti vierailun jälkeen. Esimerkiksi yrityksen ATK-laitteiden kilpailutus järjestettiin heti uudelleen. Uusilta laitetoimittajilta vaaditaan nyt myös kyberturvallisuuden huomioimista tarjouksissa. Osa toimijoista karsiutui tarjouskilpailusta kokonaan pois uusien vaatimuksien takia.

"Luulin, että kyberturvallisuus koskee vain todella isoja yrityksiä"

Kun Pohjolan LVIturva aloitteli liiketoimintaansa, se tarjosi ilmaisia kartoituskäyntejä omakotitaloasujille. Tarkoitus oli tutkia talon kunto ja arvioida onko remontille tarvetta. Kilpeläinen sanoo, että yritysklinikalla käynti oli heille samanlainen maksuton kartoituskäynti.

Yrityksessä työskentelee edelleen tyytyväisiä työntekijöitä. Tieto siitä, että yritys on paremmin turvattu tietoturvahyökkäyksiltä, on huojentava. Työntekijöillä on myös yhteinen tahtotila toimia kyberturvallisuuden eteen.

- Tietämättömyys on suurin este toimia turvallisesti. Huomioituna kyberturvallisuus on hyvin pieni juttu, mutta huomioimatta se voi tuhota koko liiketoiminnan, Kilpeläinen toteaa.

Teksti: Leena Petman

Eero Lukin