Kasvun karavaani energisessä Vaasassa 25.9. Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovičin johdolla

Vaasassa järjestetään perjantaina 25.9. osana Kasvun karavaani kiertuetta useita tapahtumia. Kiertueella keskustellaan alueellisella tasolla investoinneista, kasvu-, työllisyys- ja kilpailukykypolitiikasta sekä alue- ja rakennepolitiikasta. Vaasan päivä on myös osa komission varapuheenjohtaja Šefčovičin energiaunionikiertuetta.

Kasvun karavaanin aikana halutaan edistää EU-asioista käytävää keskustelua ja EU-asioiden näkyvyyttä maakunnissa. Kiertueella etsitään vastausta kysymykseen siitä, miten parantaa ihmisten jokapäiväistä elämää ja edistää kunkin alueen kansainvälistä kilpailukykyä. Tänä vuonna karavaani pysähtyy Vaasan lisäksi vielä Oulussa.

Varapuheenjohtaja Šefčovič odottaa energiaunionikiertueeltaan tiivistä vuoropuhelua hallitusten, kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin sekä eri sidosryhmien kuten työmarkkinaosapuolten, yritysmaailman, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten kanssa. Hän vierailee jäsenmaissa esittelemässä energiaunionin tarjoamia mahdollisuuksia Euroopan kansalaisille ja yrityksille. Energiaunionikiertue tarjoaa hyvän tilaisuuden keskustella energiaunionistrategian toteuttamisen haasteista, saada lisätietoa kunkin jäsenvaltion erityistilanteesta ja lisätä olemassa olevien hyvien käytäntöjen näkyvyyttä kaikkialla Euroopassa. Kiertueen Suomen pysäkiksi valikoitui energinen Vaasa, onhan EnergyVaasa Pohjoismaiden suurin energiaklusteri.

Päivän aikana vieraillaan tapaamassa koululaisia Suomen energiatehokkaimmassa koulussa Borgaregatans skolassa ja keskustellaan Vaasan yliopistolla opiskelijoiden ja muiden kiinnostuneiden kanssa kasvun luomisesta energia-alalla. Lisäksi tutustutaan älykkäiden energiaverkkojen tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin, esimerkkinä Sundom. Päivän päätteeksi kokoonnutaan yritysseminaariin, jonka aiheena on "globaalia kasvua Pohjoismaiden johtavalta energiaklusterilta". Vaasan tapahtuma järjestetään yhteistyössä suomalaisten EU-toimijoiden ja Vaasan kaupungin kanssa.

Päivän ohjelma:

  • 9.00–9.45 Suomen energiatehokkain koulu: Borgaregatans skola
  • 10.15–11.45 Energia-aiheinen kansalaiskeskustelu
  • 11.05–11.50 Älykkäiden energiaverkkojen tutkimus, kehitys ja innovaatiot suomalaisissa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksissa – esimerkkinä Sundom
  • 13.00–16.15 Seminaari: Global Growth from the Leading Energy Cluster in the Nordic Countries

Päivän kulkua voi seurata ja keskusteluun voi osallistua Twitterissä tunnisteilla #kasvunkaravaani ja #EnergyUnion.

Keskusteluja ja seminaareja voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä klo 8:45-16:15

Vaasan tapahtumaa ovat järjestämässä Euroopan komission Suomen edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus, eduskuntatiedotus, Tekes, työ- ja elinkeinoministeriö, Vaasan kaupunki, Vaasanseudun kehitys Oy VASEK ja teknologiakeskus Merinova.

Eero Lukin